Mokkapalojen alkuperäinen ohje voi yllättää – näin hittiherkku tuli Suomeen
Mokkapalat ovat ikisuosikki, mutta miten ja mistä leivonnainen oikein päätyi keittiöihimme?
Mokkapalat ovat yksi Suomen suosituimmista kahvipöytäherkuista. Tilastot paljastavat, että mokkapalojen ohjetta googlataan vuosittain vimmatusti ja leivonnainen on suosittu vuodenajasta riippumatta.
Mokkapalat ovat juurtuneet tärkeäksi osaksi erilaisia myyjäisiä, tapahtumia sekä arjen ja juhlan hetkiä. Mutta miten mokkapalat sitten ovat vakiinnuttaneet tällaisen aseman maassamme?
Mokkapalojen historia: Miten mokkapalat päätyivät Suomeen?
Hotelli- ja Ravintolamuseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan erilaisten leivonnaisten historiasta Suomessa. Moni tänä päivänäkin tuttu leivonnainen päätyi Suomeen 1950-luvulla, kun keittokirjoja suomennettiin runsaasti. Tuolloin luotiin myös uutta suomenkielistä ruokasanastoa – useimmat sanat kääntyivät suoraan ruotsin kielestä.
– Tällaisia ovat muun muassa pulla, korppu, keksi, kakku ja torttu. Samoin monet leivonnaisten nimet, jotka ovat yhdyssanoja, ovat usein käännöslainoja ruotsista, sivustolla kerrotaan.
Mokkapalat maistuvat kaikille! Parhaat mokkapalat valmistuvat tällä Hellapoliisin mokkapalaohjeella: Mokkapalat
Ruotsin kielestä kääntyivät muun muassa leivonnaiset kuten mockarutor (mokkaruudut) sekä kärleksmums (rakkauskakku).
Mokkapalojen alkuperäinen leivontaohje julkaistiin tiettävästi ruotsinkielisessä teoksessa Sju sorters kakor (suomennos Seitsemän sortin leivonnaiset ja Kodin herkkuleivonnaiset) vuonna 1945. Kun ohje sitten suomennettiin, mokkapalat tulivat myös meidän keittiöihimme.
Mokkapalojen alkuperäisessä ohjeessa kuorrute valmistettiin voista, kahvista, kaakaosta, vaniljasokerista ja tomusokerista. Mokkapalat viimeisteltiin kookoshiutaleilla
Mokkapala vai sittenkin masaliisa?
Mokkapaloille on erilaisten muunnelmien myötä tullut myös monia muita nimiä. Mokkapaloja on kutsuttu muun muassa nimillä ruotsinparhaat, ruotsinhyvät, masaliisat, mokkaleivokset, rakkaudenruudut ja suklaapelti.
Erityisesti porilaisten suosiman masaliisa-nimen alkuperä on jäänyt mysteeriksi. Ylen mukaan on veikkailtu, että masaliisa olisi taipunut satakuntalaisten suuhun mocha slice -nimityksestä. On myös veikattu, että jonkun Masan Liisa-niminen puoliso olisi kenties ollut leipurinaisia.
Oli nimitys sitten mikä tahansa, leivonnaisen eri versioita yhdistää ainakin vastustamaton kuorrutus: mokkapalat kruunataan perinteisesti kahvin ja kaakaon makuisella kuorrutteellla.
Nappaa mokkapalojen ohje: Mokkapalat
Lähteet: Suomi syö ja juo, Yle
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2023.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa