MTV selvitti: Missä asuvat Suomen karkkihirmut, missä maistuu suklaa ja salmiakki? – Yksi alue selkeästi ylitse muiden!
Syödäänkö Suomessa yhtä paljon karkkia kaikkialla? Missä ollaan kaikista persoimpia makealle? Kesko ja S-ryhmä paljastavat MTV:n Makuja-sivustolle tietoja eri tuoteryhmistä omista järjestelmistään.
Kesko antaa tiedot plussatietokannastaan. Karkin kulutus on laskettu suhteessa kokonaisostokseen eri maakunnissa, joten maakunnan väkimäärällä ei ole vaikutusta. Myös turistien osuutta ei olla otettu luvuissa huomioon.
S-ryhmän luvut on laskettu alueittain ostoskoriin käytetty euromäärä suhteutettuna ostoskorien keskiarvolla. Näin saatiin selville, minkä tyyppiset makeiset korostuvat milläkin alueella. S-ryhmältä tietoja saatiin 14 eri tuoteryhmästä.
Yksi ylitse muiden
Keskolta kerrotaan, että erot kolmessa tuoteryhmässä – suklaalevyissä, makeispusseissa ja suklaapatukoissa – eivät ole hyvin merkittäviä. Kuitenkin yksi maakunta korostuu yli muiden: Lapissa ostetaan eniten niin suklaalevyjä, makeispusseja kuin suklaapatukoitakin!
Myös S-ryhmän tilastoissa Pohjois-Suomen osuus makeisten kulutuksessa korostuu selkeästi. Heidän tilastonsa mukaan erityisesti salmiakin kulutus on hyvin suurta verrattuna muihin alueisiin.
Myös irtomakeisia, kirpeitä karkkeja, suklaamakeisia, keksisuklaapatukoita ja energiasuklaapatukoita ostetaan selkeästi paljon enemmän maan pohjoisosissa kuin muualla Suomessa.
Myös purkkien ja pastillien osalta pohjoinen on kärjessä: täysxylitoli- ja xylitolipurukumeja sekä pastilleja ostetaan alueella eniten.
Häntää pitää Itä-Suomi
Kun pohjoissuomalaiset ovat karkinsyönnin kuninkaita, S-ryhmän tilastoissa korostuu selkeästi idässä asuvien vähäinen karkkihimo: ostoskoreissa on siellä selkeästi vähiten makeisia.
Suklaa ei selkeästi maistu: täytesuklaa-, täyssuklaa-, energiasuklaa- ja keksisuklaapatukoita kuin myös suklaamakeisia syödäään muihin alueisiin verrattuna kaikista vähiten idässä.
Myöskään irtomakeiset, salmiakki ja xylitolipurukumit ole itäsuomalaisten makuun, mutta hedelmäkarkit kylläkin: hedelmämakeispussien ja rasioiden osto-osuus on S-ryhmän tilastoissa aluella Suomen suurinta.
Etelässä ostetaan erikoistuotteita, lännessä toffeeta
Keskon tilastoissa suklaapatukoiden ja makeispussien osalta häntää pitää Ahvenanmaa. Keskon mukaan Lapissa kulutetaan jopa kaksinkertainen määrä suklaapatukoita ja makeisia Ahvenanmaahan verrattuna.
S-ryhmän tilastojen mukaan etelässä korostuu erityisesti erikoisempien makeistuotteiden ja trendituotteiden, kuten tummasuklaalevyjen, täytesuklaapatukoiden ja täyssuklaapatukoiden, kulutus.
Pastillit, irtokarkit ja hedelmämakeiset maistuvat eteläsuomalaisille taas muita suomalaisia huonommin.
Lännessä korostuu selkeästi yli muiden toffeemakeisten kulutus. Myös irtomakeiset ja täytesuklaalevyt ovat siellä kovassa suosiossa.
Taulokkoon on koottu S-ryhmän luvut, jotka kertovat, kuinka paljon karkkia alueella ostetaan verrattuna muuhun maahan.
Suklaa maistuu Lapissa, Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla
Keskon mukaan suklaalevyt maistuvat suomalaisille koko maassa lähes yhtä hyvin. Kanta-Häme korostuu Keskon luvuissa pienimmällä kulutuksella, ja sitä seuraa Etelä-Karjala. Lapin lisäksi kärjessä ovat toisena Pohjanmaa, kolmantena Pirkanmaa, neljäntenä Keski-Pohjanmaa sekä viidentenä Pohjois-Pohjanmaa.
Suklaapatukoiden osalta viiden kärkeä pitävät järjestyksessä Lappi, Satakunta, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi sekä Pohjanmaa.
Liekö syynä Pohjois-Suomen pimeä ja kylmä sää vai mikä saa ihmiset ostamaan siellä suunnalla enemmän makeisia? Yhtä selittävää tekijää eivät suuret ruokaketjut osaa määritellä.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka