Muistatko vielä? Lola ja Ruususuklaa olivat aikansa ilmiö: "Moni piti markkinoiden parhaana suklaapatukkana"
Moni suomalainen muistaa edelleen menneiden aikojen maukkaat karkit: toffeisen Lola-patukan sekä monia makuja sisältäneen Ruususuklaan. Mutta miksei niitä enää myydä?
Video yllä: Nyt on nostalgiaa! Suvi on kerännyt vanhoja karkkipakkauksia kymmenisen vuotta – huikean kokoelman vanhimmat tuotteet ovat 1960-luvulta. Katso video kokoelmasta!
Keltainen pakkaus, päällä nyt jo vanhahtavan hienostuneilta näyttäviä ruusuja. Tummaan lilaan taipuva paperi, jossa päällä sinivalkoisia kirjaimia. Siinä ne ovat: kaksi karkkia, joiden perään monet suomalaiset edelleen haikailevat. Maistoitko sinä koskaan Lolaa, entä Hellaksen Ruususuklaata?
"Patukan päällinen oli tummempaa suklaata ja sisus nougatmainen"
Lola oli aikansa "hävikkipatukka". Se siis valmistettiin suklaan sivutuotteesta Fazerin DaCapo-patukan tapaan, Marja Piironen Cloettalta kertoo.
– Joku muisteli maussa olleen ripauksen toffeeta. Patukan päällinen oli tummempaa suklaata ja sisus nougatmainen. Moni patukan muistava piti sitä markkinoiden parhaana suklaapatukkana, työntekijöiden muistoja MTV Uutisia varten koonnut Piironen kuvailee.
Ruususuklaassa oli viittä eri makua
Toinen menneiden vuosikymmenten suursuosikki, Ruususuklaa, tuli markkinoille vuonna 1957. Aikanaan se oli omalla tavallaan edelläkävijä: ensimmäistä kertaa samaan suklaalevyyn saatiin eri makuisia täytteitä.
– Ruususuklaassa oli loppuaikoina viittä eri makua, aina yhtä makua per tyynyrivi. Maut olivat ananas, vadelma, appelsiini, nougat ja mansikka, Cloettalta muistellaan.
Kansa rakasti Ruususuklaata
Henkilökunnan mukaan sekä Lolaa että Ruususuklaata oli helppo myydä – kansahan oli niihin ihastunut!
– Muistan hyvin, kun sain luvan myydä koe-erän 150 gramman Ruususuklaalevyä Porin Citymarkettiin. Siihen asti sitä oli valmistettu 100 gramman kokoisena, Cloettan eräs työntekijä muistaa.
Erä oli täysperävaunurekallinen – vapaasti arvioituna siis tuhansia suklaalevyjä. Kauppa myi sen kahden viikonlopun aikana.
Uudet tuotteet syrjäyttivät Lolan ja Ruususuklaan
Ajan kuluessa myös suklaamarkkinat muuttuivat. Ruususuklaan syrjäytti lopulta Hellas-levy.
– Halvempaa compound-suklaasta valmistettua Hellas-levyä myytiin aikoinaan tonneittain ympäri maailmaa. Idänkaupan hiivuttua tuotteesta päätettiin luopua kokonaan, Cloettalta kerrotaan.
Turusta löytyy Ruususuklaankuja!
Lola-patukka koki samantapaisen kohtalon: kysynnän laskiessa sen tilalle makeishyllyyn syntyi aina uusia tuotteita, jotka lopulta syrjäyttivät Lolan. Silti suklaa tuo edelleen mieleen makumuistoja lapsuudesta: moni muistaa Lola-patukan erityisen maun, ja Ruususuklaasta juuri ne ihanat, erimakuiset palat.
Jotakin "ruususuklaista" on säilynyt nykypäiviin asti. Turun Leaf Areenan naapurissa, aivan Karamellikujan ja Lakritsipiipun välissä, nimittäin sijaitsee Ruususuklaankuja!
Katso myös: Muistatko vielä reseptikortit? Monen suomalaisen kotoa löytyy 1970-luvulla muoti-ilmiöksi nousseita reseptikortteja!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku