Mokkapannu eli suomalaisittain mutteripannu kuuluu olennaisena osana italialaiseen keittiöön. Kolmiosaisella pannulla kahvin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii keskittymistä. Lue ohjeet täydellisen kahvinautinnon valmistamiseen!
Mokkapannulla kahvi valmistuu höyrypaineen avulla alumiinisessa pannussa liedellä poristen. Pannu koostuu kolmesta osasta; vesipannusta, suodattimesta ja kahvijuomapannusta. Valmis kahvi on tavallista suodatinkahvia vahvempaa ja sisältää enemmän kofeiinia. Kahviksi mokkapannulle sopii erittäin hieno espressojauhatus.
Näin se toimii:
- Kaada maksimimäärä melkein kiehuvaa vettä pannun alaosaan. Kuuman veden käyttö estää pannua ylikuumenemasta.
- Täytä suodatinosa kahvilla suhteessa 25 grammaa kahvia puoleen litraan vettä. Tasoita kahvin pinta, mutta älä paina tiiviiksi.
- Pane suodatinosa vesipannun päällä ja ruuvaa yläosa paikoilleen.
- Laita pannu keskilämpöiselle liedelle ja jätä kansi auki. Pannun alaosaan kehittyy paine, joka valmistaa kahvin 5–8 minuutissa.
- Kun kahvijuomapannu on puolillaan, pannun voi ottaa pois liedeltä, ja antaa lopun juoman valmistua itsekseen.
- Huomio että pannu on kuuma. Käsittele sitä mieluusti pannulappua apuna käyttäen.
Puhdistus
Anna mutteripannun jäähtyä ennen purkamista. Pese pannun yläosa lämpimällä ruokasoodaliuoksella. Älä käytä saippuaa! Kuivaa kaikki osat pesun jälkeen.
Kokeile klassista kahvireseptiä!
Café au Lait, ranskalainen aamiaiskahvi
1 annos
2 dl vahvaa mokkapannulla valmistettua kahvia
2 dl maitoa
Valmista kahvi ja kaada isoon kuppiin.
Lämmitä maito pienessä kattilassa keskilämmöllä 60 asteiseksi.
Kaada maito kahvin päälle ja nauti croissantin kanssa.
Lähde: Anette Moldvaer, Kuumana kahviin – Kahviharrastajan käsikirja, Docendo 2014
MTV LIFESTYLE