Kyselyn mukaan suomalaiset ovat lisänneet kasvisten käyttöä. Etenkin naiset ovat lisänneet kasviksia ruokavalioonsa.
Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia kertoo lisänneensä kasvisten käyttöä taloudessaan viimeisen vuoden aikana. Lähes yhtä moni on sitä mieltä, että heidän taloudessaan ei edelleenkään syödä riittävästi kasviksia.
– Vaikuttaa siltä, että on meneillään aika vahva kasvisbuumi. Kasvisten käyttö on tulossa arkipäiväisemmäksi. Siinä missä aikaisemmin vegetarismi ja veganismi on ollut vähän pienemmän piirin juttu, nyt näyttää siltä, että kasvispainotteisesta syömisestä on tulossa enemmän koko kansan juttu, sanoo Apetit Ruoka Oy:n viestintäpäällikkö Mikko Merisaari.
Jos ennen kasviksia näkyi lautasella lähinnä lisukesalaatin roolissa, kasviksia käytetään nyt monipuolisemmin.
– Se ei ole sellainen pakollinen paha, mikä valitaan vaikka pihvin tai kalan lisukkeeksi, vaan kasvis voi olla se, mistä päiväruuan rakentaminen saattaa lähteä liikkeelle.
Maku vaikuttaa eniten kasvisten valintaan
96 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maun vaikuttavan suuresti kasvisten käyttöön. Seuraavaksi eniten kasvisten käyttöön vaikuttivat terveellisyys, kotimaisuus ja kasvisten ulkonäkö.
– Ihmiset haluavat syömisellään parantaa omaa oloaan ja hyvinvointiaan, ja kasvisten käytön lisääminen tuppaa lisäämään yleistä hyvinvointia ja terveyttä. Tällainen terveysbuumi yhdistyy siihen, että halutaan saada hyvinvointia perushyvästä monipuolisesta ruokavaliosta mieluummin kuin purkista ja pillereistä.
Myös näkyvyys ja tarjonnan monipuolistuminen ovat vaikuttaneet kasvisten kysynnän kasvuun.

