Salaattibaaribrändi selvitti ihmisten ruokailutottumuksia seitsemässä eri maassa. Selvityksessä paljastui eroja muun muassa suomalaisten ja ruotsalaisten salaatinsyöntitavoissa.
Salaattibaareistaan tunnettu Picadeli julkaisi kansainvälisen Vegocracy-raportin, jossa selvitettiin ihmisten ruokailutottumuksia seitsemässä eri maassa.
Raportista käy ilmi faktoja muun muassa ihmisten kasvistensyöntitottumuksista tällä hetkellä. Nykyisessä taloustilanteessa monilla ei ole varaa syödä tarpeeksi kasviksia. Toisaalta monet eivät myöskään tiedä, mikä määrä kasviksia olisi tarpeeksi.
Vegocracy-raportti perustuu mittavaan kansainväliseen tutkimukseen, jossa kysyttiin yli 10 000 ihmiseltä seitsemässä eri maassa (Suomessa, Belgiassa, Ruotsissa, Ranskassa, Saksassa, Briteissä ja Yhdysvalloissa) heidän ruokailutottumuksistaan. Tutkimusyhtiö Kantar toteutti raportin Picadelin tilauksesta.
– Me kutsumme tätä havaintoa vastuullisuuskuiluksi, kun ihmisellä ei ole varaa tai tietoa syödä vastuullisesti. Moni kokee myös, ettei voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä mitenkään, Picadeli Finland Oy:n toimitusjohtaja Nina Westerberg sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Testasimme kikan: Keitettyjä kananmunia ei tarvitse kuoria lainkaan
Salaattilounas yleisempi Suomessa kuin Ruotsissa
Myös suomalaisten ja ruotsalaisten ruokailutottumuksissa on Vegocracy-raportin mukaan monia eroavaisuuksia. Suomalaiset esimerkiksi syövät salaattia lounaaksi huomattavasti useammin kuin ruotsalaiset. Jopa kolmasosa suomalaisista syö salaatin lounaaksi joka päivä tai 1–3 kertaa viikossa. Ruotsalaisista niin tekee vain 19 prosenttia. Toisaalta ruotsalaiset syövät päivittäin enemmän vihanneksia ja hedelmiä kuin suomalaiset.
– Ruotsalaisista 67 prosenttia syö päivittäin hedelmiä ja vihanneksia. Suomalaisista niin tekee 55 prosenttia. Tässä on hyvä haaste meille suomalaisille, korjataan tilanne ja pistetään Ruotsia paremmaksi, Picadelin valikoima- ja markkinointipäällikkö Sanna Kariluoto toteaa tiedotteessa.
Suomessa ihmiset tuntevat kuitenkin oman maansa päivittäiset hedelmien ja vihannesten saantisuositukset huomattavasti paremmin kuin Ruotsissa. Suomalaisista suositukset tuntee 83 prosenttia, kun ruotsalaisista ne tuntee vain vähän yli puolet.
Lue myös: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy
Suomalaiset säästävät ravintolaruokailusta
Raportista käy myös ilmi se, miten eri tavoin tiukka taloustilanne heijastuu ruokailutottumuksiin. Suomalaiset nimittäin säästävät ruotsalaisia enemmän ainakin tietyissä tilanteissa.
– Suomalaiset säästävät ruotsalaisia enemmän ravintolaruokailusta. Niin tekee 73 prosenttia vastaajista. Ravintolaruoassa säästävien ruotsalaisten osuus on vain 56 prosenttia. Lisäksi 23 prosenttia ruotsalaisista sanoo, ettei säästä ruoassa lainkaan, Kariluoto lisää.
Lisäksi 45 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei heillä ole varaa syödä hedelmiä ja vihanneksia, kun ruotsalaisista vastaajista näin kokee vain 20 prosenttia. Silti suomalaiset kokevat hedelmien ja vihannesten syömisen paljon tärkeämmäksi kuin ruotsalaiset.
Lue myös: Terveyspommi, joka kannattaa napata nyt kaupassa ostoskoriin – tunnetko jo eri lajikkeet?
Katso myös video: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy
Video