Pääsiäisen ruokaperinteet vaihtelevat eri puolella Suomea, selviää K-ryhmän tekemästä kauppiaskyselystä.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaisten ruokakauppojen pääsiäisen tuotehiteistä. S-ryhmän mukaan esimerkiksi lampaalihan myynti moninkertaistuu pääsiäisenä: vuonna 2021 myynti oli 30-kertainen tavanomaiseen viikkoon verrattuna.
Lidl puolestaan kertoi maaliskuisessa tiedotteessaan pääsiäisen näkyvän muun muassa rahkaisten jälkiruokien suosion kasvuna.
– Yksi kiinnostavimmista pääsiäistuotteista on tietysti mämmi. Sitä myydään niin pienemmissä herkuttelupakkauksissa kuin isommissa tuokkosissakin. Viime vuosina mämmiä on ostettu Lidlistä keskimäärin 165 000 kiloa, Lidliltä kerrottiin.
Nyt K-ryhmästä kerrotaan, miten pääsiäisruokatrendit vaihtelevat maamme eri alueilla.
Parsa käy kaupaksi pääkaupunkiseudulla
7:00
Koko Suomessa maistuvat karitsa sekä mämmi, mutta alueellisia ruokaeroja löytyy myös paljon. Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla pääsiäinen on kauppiaan mukaan joulua rennompi juhlapyhä, eikä siihen liity niin paljon perinteitä.
– Helsinkiläiset satsaavat ruoanlaittoon ja yhdessäoloon. Sen huomaa valmisruoan myynnin hiljenemisenä. Kotimainen karitsa tulee olemaan jälleen yksi ykkössuosikeista. Lampaanviulu on vähän rustiikkisempi tarjottava, kareesta ja fileestä ruokahifistelijä kokkaa näyttävän annoksen, K-Supermarket Triplan kauppias Petri Miettinen pohtii K-ryhmän tiedotteessa ja lisää vielä:
– Nyt, kun pääsiäinen on tänä vuonna näin myöhään huhtikuussa, niin parsa tulee varmasti olemaan yksi pääsiäisen suosikeista.
Pohjoisemmassa Suomessa popsitaan poronkäristystä ja grillataan makkaraa
Karitsa on ykkösjuttu pohjoisessakin, mutta pääsiäispöytään mahtuu myös poronkäristys, joka taipuu niin arki- kuin juhlaruoaksikin.
– Rovaniemeläisille pääsiäinen on hyvin perinteinen juhla, jolloin kokataan parempia ruokia pidemmän kaavan mukaan. Mämmi on pääsiäisen jälkiruokasuosikki täälläkin, vaikkei ehkä yhtä suuressa roolissa, kuin vaikkapa idässä. Suosittuja ovat myös kaupan oman keittiön pashat ja rahkat, kertoo K-Supermarket Kauppatorin kauppias Mari Mustonen Rovaniemeltä.
Oulun seudulla sen sijaan valmistaudutaan jo alkavaan grillikauteen ja ostoskoreihin sujahtaa esimerkiksi raakamakkaroita. Lisäksi oululaiset ostavat pääsiäisen aikaan erilaisia palvituotteita, kypsiä kalkkunoita, lammasta ja savukalaa.
Lue myös: Suomalaisilla on nyt uusi grillilihasuosikki – ohittanut kaikki muut: "Helppo maustaa"
Eteläsuomalaiset pääsiäisvieraat Itä-Suomessa muuttavat kauppojen valikoimia – lännessä grillataan karitsaa
Grillikausi pärähtää käyntiin myös Itä-Suomessa. K-Market Tiilikaisen kauppias Pilvi Pääskynen kertoo, että Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä kiinnostavat myös perinteiset pääsiäisherkut kuten lammas, mämmi ja pasha. Pääsiäinen on Tohmajärvellä aikaa, jolloin Etelä-Suomesta tullaan sukulaisten luo kyläilemään. Se näkyy myös kaupan valikoimissa.
– Pääsiäinen, kesä ja joulu ovat aikaa, jolloin lisäämme luomu- ja vegetuotteiden valikoimaa. Esimerkiksi luomumaitoa ja vegemakkaraa menee näinä aikoina enemmän.
Lännessäkin ostetaan karitsaa, mutta yhä useampi valmistaa sen grillaamalla.
– Hittituotteita Satakunnassa ovat muun muassa karitsa eri muodoissa, savustettuna ja uunissa, mutta erityisesti grillattuna, minttuhyytelön kera. Parsa ja hollandaise-kastike kruunaavat annoksen. Tuoreet yrtit, kuten timjami, minttu ja rosmariini ovat kestosuosikkeja, kertoo K-Citymarket Pori Puuvillan kauppias Elina Kauppinen.
Kauppisen mukaan mämmi jakaa mielipiteitä ja nuorta sukupolvea houkutellaan ruokalajin pariin muun muassa mämmirahkan ja mämmigelaton avulla.
Lue myös: Ostatko sinäkin? Tämän lihatuotteen myynti 30-kertaistuu pian – suomalaiskaupoista paljastetaan pääsiäisen hittiherkut
Videolla: Näin teet täydellistä karitsaa pääsiäiseksi
7:25