Pidä nämä seikat mielessä, kun pakastat ruokia ja juomia.
Kerroimme aiemmin MTV Uutisten sivuilla, mitä tulee pitää mielessään jauhelihaa pakastaessaan.
Ruotsalainen elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham antoi viime vuonna Aftonbladetin ruokasivuilla sen sijaan vinkkejään muiden ruokien ja juomien pakastamiseen.
Lue myös: Tiesitkö? Kananmunan voi korvata yllättävällä raaka-aineella
Melkein kaikkea voi pakastaa
Elintarvikeasiantuntijan mukaan ruoan pakastamisesta ei koskaan ole mitään vaaraa. Mitä tahansa ruokaa voi siis käytännössä pakastaa.
– Pakasta ja kokeile. Se mitä voi tapahtua on, että ruoan koostumuus voi muuttua. Keitetystä perunoista voi esimerkiksi tulla vetisiä, professori totesi.
Ruokaa pakastaessa on kuitenkin syytä pitää mielessä muutama tärkeä seikka, mikäli haluaa esimerkiksi välttyä ylimääräiseltä sotkulta.
Lue myös: Voiko maitotuotteita pakastaa?
Tarkkana kananmunien kanssa
Danielsson-Thamin mukaan kannattaa aina muistaa, että neste laajenee pakastuessaan.
– Kananmunat sellaisenaan eivät sovi kovin hyvin pakastettaviksi. Niiden nestesisältö laajenee, kuori halkeilee ja lopputuloksena sinulla on kananmunaa ympäri pakastinta, asiantuntija muistuttaa.
Tarkkana kannattaa olla myös voimakkaasti tuoksuvien raaka-aineiden kanssa, jotta niiden tuoksu ei leviä kaikkiin pakastimessa oleviin ruokiin.
Esimerkiksi pilkottua sipulia saattaa joskus jäädä hieman yli.
– Käärin ne kelmuun ja laitan pakastepussissa pakastimeen. Se on niin kätevää, kun seuraavan kerran tarvitset hieman sipulia johonkin.
Vältä pakkasenpuremat
Myös esimerkiksi mehua voi pakastaa muovipulloissa, mutta tässäkin tapauksessa kannattaa muistaa nesteen laajentuminen. Pulloja ei siis saa täyttää piripintaan.
Asiantuntija suosittelee pakkaamaan ja suojaamaan tuotteen kuin tuotteen hyvin ennen pakastamista. Muuten ruokaan voi tulla niin sanottuja pakkasenpuremia. Ne eivät ole vaarallisia, mutta ruoka saattaa maistua tylsältä ja kuivalta.
Katso myös: Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?
0:18Tämä muovinen, värikkäällä kannella varustettu pakastusrasia on jo klassikko.
Lue myös: Varo näitä mokia, kun pakastat keittoa
Lähde: Godare