Jauhelihaa voi pakastaa, mutta kuinka kauan tuote säilyy käyttökelpoisena?
MTV Uutiset kertoi maaliskuussa suomalaiskauppojen tyhjentyneistä jauhelihahyllyistä. Jauhelihasta on nyt monin paikoin pulaa. Kauppojen mukaan saatavuusongelmat johtuvat kasvaneesta kysynnästä ja lihantuotannon ongelmista.
Lemettilän karjatilaa pyörittävän Kalle Mattilan mukaan syynä saatavuusongelmiin on kuitenkin pitkälti liian alhainen tuottajahinta.
Naudanjauhelihan saatavuuden ollessa huono, moni miettii tuotteiden ostamista varastoon. Jauhelihaa voi nimittäin myös pakastaa.
Lue myös: Uutta tietoa jauhelihapulasta: Näin se näkyy hinnoissa
Jauhelihan pakastaminen – kuinka kauan se säilyy?
Huomenta Suomessa keskusteltiin kesällä 2023 raaka-aineiden säilönnästä. Puheenaiheeksi nousi myös erilaisten lihojen pakastus ja niiden säilyvyys pakastimessa. Lihan säilyvyyteen pakkasessa vaikuttaa muun muassa sen rasvapitoisuus, kertoi Marttaliiton asiantuntija Niina Silander.
– Rasvan määrä vaikuttaa säilyvyyteen kaikista eniten. Toinen asia on, että jos liha on jauhettu, bakteerit ovat siinä pinnassa. Silloin, kun liha jauhetaan, rikotaan myös lihan rakenne. Silloin säilyvyys heikentyy.
Lihatuottaja Tammiselta muistutetaan, että lihan pakastumisen tulee tapahtua nopeasti. Lihan pakastamisen yhteydessä tulee käyttää aina kylmäkalusteen pakastustoimintoa. Hidas jäätyminen muodostaa jääkiteitä lihan pintaan ja rikkoo sen rakennetta. Sulaessaan rikkoutunut lihan rakenne tarjoaa mikrobeille kasvualustan ja vaikuttaa negatiivisesti tuotteen laatuun.