Muotivaatteet ovat tunnettuja väärennösten kohteita, mutta tiesitkö, että myös elintarvikkeita kopioidaan röyhkeästi?
Ruokahuijauksiin perehtynyt asiantuntija Rosalee Hellberg paljasti The Foodbeast Katchup podcastissa joukon tuttuja ruokia, jotka eivät välttämättä ole sitä miltä näyttävät. Tämä tieto voi saada sinut tutkimaan ostoskorisi sisällön entistä tarkemmin.
Pippuri
Hellbergin mukaan pippurilla on takanaan todella pitkä historia ruokaväärennösten kohteena. Jo Rooman ajoista lähtien on esiintynyt tapauksia, joissa tuttu mauste on paljastunut joksikin aivan muuksi. Valmistajat ovat yrittäneet saada tuotteisiin lisää painoa muun muassa lisäämällä kuivattuja katajanmarjoja pippurien joukkoon.
Hunaja
Real Food, Fake Food -kirjan mukaan hunaja on maailman kolmanneksi väärennetyin elintarvike. Tyypillistä on, että hunajan joukkoon sekoitetaan edullista sokeria, eli vaikka etiketti niin väittää, purkki ei välttämättä sisällä 100-prosenttiesti hunajaa.
Viini
– Viini tarjoaa mahdollisuuden lukuisiin erilaisiin huijauksiin. Yksi yleisimmistä tavoista on valmiiden viinien sekoittaminen. Otetaan yhden tyyppinen viini, toisen tyyppinen viini ja sekoitetaan ne yhteen, Hellberg kertoo.
Vaikka viiniin liittyvät petokset eivät vahingoita sinua, ne saattavat vahingoittaa lompakkoasi. Saatat maksaa premium-viinistä, vaikka pullostasi löytyy jotain aivan muuta.
Suklaa
Suklaaseen liittyvissä huijauksissa tyypillistä on, että edullinen suklaa on kääritty tunnettujen merkkisuklaiden kääreisiin. Sisältö ei siis vastaa lainkaan sitä, mitä ostaja olettaa. Tällaiset petokset ovat Hellbergin mukaan yleisiä ympäri maailmaa.
Oliivit
Vuonna 2016 Italian poliisi takavarikoi 85 000 tonnia vihreitä oliiveja, joiden todettiin saaneen kauniin vihreän värinsä kuparisulfaattiliuoksesta. Eikä tämä suinkaan ole ainoa kerta, kun oliiviväärennöksiä on paljastunut.
Hellbergin mukaan kupari voi aiheuttaa syötynä joitain terveysongelmia, joten oliivin ystävien kannattaa pitää suosikkiherkkujaan silmällä.
Oliiviöljy
Hieno oliiviöljypullo ei välttämättä ole sitä mitä ulospäin näyttää, sillä tälle elintarvikkeelle tyypillistä on, että pullo sisältää edullisempaa tuotetta kuin etiketti antaa ymmärtää. Vuonna 2016 arvioitiin, että jopa 80 prosenttia markkinoilla myytävistä italialaisista oliiviöljyistä on väärennettyä.
Sushi
Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa puolet myytävästä sushista ei ole sitä miltä näyttää.
Vuonna 2017 toteutetussa tutkimuksessa selvisi, että jopa 47 prosenttia sushiravintoloiden kalapaloista saattaa Yhdysvalloissa olla jotain muuta kuin mitä ruokalistalla lukee. Yleisimmin huijattu kalalaji on punanapsija.
Lähde: Foodbeast