Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Neljä ruokaa, joita asiantuntijat eivät koskaan laita suuhunsa – eikä sinunkaan pitäisi!

8:20img
Julkaistu 09.05.2019 07:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ravitsemusalan asiantuntijoiden mukaan puhdasta ruokavaliota peräänkuuluttavien kannattaa karsia ruokavaliostaan sokeriset juomat ja pitkälle jalostetut elintarvikkeet. 

Videolla keskustellaan ravitsemusterapeutin kanssa yleisimmistä ruokamyyteistä. 

Terveellisiä ruokavalintojen tekeminen ei aina ole helppoa, sillä erilaisia tuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä mielin määrin. Jos haluat karsia ruokavaliostasi pahimmat sudenkuopat, seuraavat asiantuntijoiden listaamat ruoka-aineet kannattaa jättää syömättä.

1. Riisikakut

riisikakku

Riisikakkujen syömisellä on verensokeria nostava vaikutus. 

Terveellisinä pidetyt välipalat, riisikakut, eivät välttämättä ole niin terveellisiä kuin moni luulee. Vähärasvaisuudestaan huolimatta asiantuntijat haluavat muistuttaa, että riisikakkujen glykeeminen indeksi on hyvin korkea, eli riisikakut nostavat verensokeria hyvinkin nopeasti.

Nopea aterian jälkeinen verensokerin nousu on haitallista paitsi painonhallinnan, myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

2. Rasvattomat salaatinkastikkeet

Rasvattomat salaatinkastikkeet ovat hyvä esimerkki näennäisesti terveellisestä tuotteesta. Verensokeria tasaavan viinietikan ja terveellisiä rasvahappoja sisältävän oliiviöljyn sijaan nämä tuotteet sisältävät monesti joukon ei niin hyviä -ainesosia, kuten sokeria, maissisiirappia ja emulgointiaineita.

Nämä salaatinkastikkeet ovat asiantuntijoiden mukaan helppo keino pilata terveellinen salaattiateria hetkessä.

3. Jalostetut viljatuotteet

riisimurot murot rice krispies

Jalostetut elintarvikkeet sisältävät usein hyvin vähän ravintoaineita. 

Jalostetuissa viljatuotteissa, kuten aamiaismuroissa ja valkoisessa riisissä, jyvien kuoriaineet ja alkiot, eli samalla myös suurin osa viljan ravintoaineista on karsittu pois. Sen lisäksi, että nämä tuotteet sisältävät hyvin vähän ravintoaineita, elimistön on vaikeampi käsitellä niitä pitkän jalostusprosessin vuoksi.

Joissain tapauksissa tuotteisiin näihin tuotteisiin on keinotekoisesti lisätty niistä poistettuja ravintoaineita ja vitamiineja, mutta ravintoaineiden imeytymisen kannalta lautaselle kannattaa aina valita mahdollisimman käsittelemättömiä ruokia, kuten täysjyväviljaa.

4. Sokeriset virvoitusjuomat

Jos sinun tulisi lopettaa yhden tuotteen kuluttaminen, se olisi asiantuntijoiden mukaan tämä. Sokeristen virvoitusjuomien sisältämät tyhjät kalorit tekevät hallaa vyötäröllesi ilman, että ne täyttävät vatsaasi.

Lisäksi sokeristen juomien nauttiminen lisää sydänsairauksien ja lukuisten kroonisten tautien sairastumisriskiä puhumattakaan sokeristen juomien elimistöön aiheuttamasta tulehdustilasta.

LUE MYÖS: Laihduttaja, unohda kevytkola! Makeutusaineilla makeutetut juomat eivät ole sokerisia versioita parempia, väittävät tutkimukset

Asiantuntijat kannustavat vaihtamaan sokerilla makeutetut juomat välittömästi kalorittomiin juomiin, kuten hedelmillä maustettuun veteen.

Lähteet: Shape, Healthy Eating

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio