Neljä ruokaa, joita asiantuntijat eivät koskaan laita suuhunsa – eikä sinunkaan pitäisi!
Ravitsemusalan asiantuntijoiden mukaan puhdasta ruokavaliota peräänkuuluttavien kannattaa karsia ruokavaliostaan sokeriset juomat ja pitkälle jalostetut elintarvikkeet.
Videolla keskustellaan ravitsemusterapeutin kanssa yleisimmistä ruokamyyteistä.
Terveellisiä ruokavalintojen tekeminen ei aina ole helppoa, sillä erilaisia tuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä mielin määrin. Jos haluat karsia ruokavaliostasi pahimmat sudenkuopat, seuraavat asiantuntijoiden listaamat ruoka-aineet kannattaa jättää syömättä.
1. Riisikakut
Terveellisinä pidetyt välipalat, riisikakut, eivät välttämättä ole niin terveellisiä kuin moni luulee. Vähärasvaisuudestaan huolimatta asiantuntijat haluavat muistuttaa, että riisikakkujen glykeeminen indeksi on hyvin korkea, eli riisikakut nostavat verensokeria hyvinkin nopeasti.
Nopea aterian jälkeinen verensokerin nousu on haitallista paitsi painonhallinnan, myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.
2. Rasvattomat salaatinkastikkeet
Rasvattomat salaatinkastikkeet ovat hyvä esimerkki näennäisesti terveellisestä tuotteesta. Verensokeria tasaavan viinietikan ja terveellisiä rasvahappoja sisältävän oliiviöljyn sijaan nämä tuotteet sisältävät monesti joukon ei niin hyviä -ainesosia, kuten sokeria, maissisiirappia ja emulgointiaineita.
Nämä salaatinkastikkeet ovat asiantuntijoiden mukaan helppo keino pilata terveellinen salaattiateria hetkessä.
3. Jalostetut viljatuotteet
Jalostetuissa viljatuotteissa, kuten aamiaismuroissa ja valkoisessa riisissä, jyvien kuoriaineet ja alkiot, eli samalla myös suurin osa viljan ravintoaineista on karsittu pois. Sen lisäksi, että nämä tuotteet sisältävät hyvin vähän ravintoaineita, elimistön on vaikeampi käsitellä niitä pitkän jalostusprosessin vuoksi.
Joissain tapauksissa tuotteisiin näihin tuotteisiin on keinotekoisesti lisätty niistä poistettuja ravintoaineita ja vitamiineja, mutta ravintoaineiden imeytymisen kannalta lautaselle kannattaa aina valita mahdollisimman käsittelemättömiä ruokia, kuten täysjyväviljaa.
4. Sokeriset virvoitusjuomat
Jos sinun tulisi lopettaa yhden tuotteen kuluttaminen, se olisi asiantuntijoiden mukaan tämä. Sokeristen virvoitusjuomien sisältämät tyhjät kalorit tekevät hallaa vyötäröllesi ilman, että ne täyttävät vatsaasi.
Lisäksi sokeristen juomien nauttiminen lisää sydänsairauksien ja lukuisten kroonisten tautien sairastumisriskiä puhumattakaan sokeristen juomien elimistöön aiheuttamasta tulehdustilasta.
Asiantuntijat kannustavat vaihtamaan sokerilla makeutetut juomat välittömästi kalorittomiin juomiin, kuten hedelmillä maustettuun veteen.
Lähteet: Shape, Healthy Eating
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa