Syötkö näitä kasviksia? Ravitsemusguru Reijolta tärkeä muistutus

KATSO VIDEO: Näin ruokavalio ja vitamiinit vaikuttavat vireystilaasi.

Suomalaisilla olisi vielä petrattavaa kasvisten syönnissä, sanoo ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen. 

Huomenta Suomessa keskusteltiin viikonloppuna ruokavalion merkityksestä hyvinvointiin. 

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija Reijo Laatikainen muistutti ruoan yhteydestä ihmisen vireystilaan ja muun muassa masennukseen. 

– Tutkimusten mukaan ruokavalio vaikuttaa aika paljon. Terveellinen ruokavalio suojaa jossain määrin masennukselta, sen minkä nyt ruokavalio voi. Vireystilaan pystyy myös vaikuttamaan aika paljon ruokavaliolla.

Näitä kasviksia pitäisi syödä enemmän

Laatikaisen mukaan suomalaisilla olisi petrattavaa erityisesti kasvisten syönnissä. Moni suomalainen syö kasviksia liian yksipuolisesti ja tämä näkyy muun muassa B-ryhmän vitamiinin folaatin puutteena. 

Folaatilla eli B9-vitamiinilla on Laatikaisen mukaan merkitystä vastustuskykyyn ja mielialaan. 

– Sitä saisi parsakaalista, ruusukaalista, kukkakaalista. Niitä me syödään liian vähän. B-vitamiineja saa myös palkokasveista – soijapavuista, linsseistä ja kikherneistä. Jossain määrin myös täysjyväviljasta ja appelsiinista saa myös paljon,

Laatikainen kertoo tapaavansa potilastyössä paljon asiakkaita, jotka syövät kasviksina pelkkiä kurkkuja ja tomaatteja. Työpaikoillaan monet syövät lounasbuffeteissa ehkä hieman monipuolisemmin kasviksia.

– Mutta kotona turhan yksipuolisesti. Olisi hyvä sateenkaaren värit ottaa käyttöön.

Mitä muuta pitää ottaa huomioon terveellisessä ruokavaliossa? Kannattaako kalaa syödä? Katso videolta Reijo Laatikaisen haastattelu. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!