Syötkö näitä kasviksia? Ravitsemusguru Reijolta tärkeä muistutus
Suomalaisilla olisi vielä petrattavaa kasvisten syönnissä, sanoo ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen.
Huomenta Suomessa keskusteltiin viikonloppuna ruokavalion merkityksestä hyvinvointiin.
Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija Reijo Laatikainen muistutti ruoan yhteydestä ihmisen vireystilaan ja muun muassa masennukseen.
– Tutkimusten mukaan ruokavalio vaikuttaa aika paljon. Terveellinen ruokavalio suojaa jossain määrin masennukselta, sen minkä nyt ruokavalio voi. Vireystilaan pystyy myös vaikuttamaan aika paljon ruokavaliolla.
Lue myös: Aamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."
Näitä kasviksia pitäisi syödä enemmän
Laatikaisen mukaan suomalaisilla olisi petrattavaa erityisesti kasvisten syönnissä. Moni suomalainen syö kasviksia liian yksipuolisesti ja tämä näkyy muun muassa B-ryhmän vitamiinin folaatin puutteena.
Folaatilla eli B9-vitamiinilla on Laatikaisen mukaan merkitystä vastustuskykyyn ja mielialaan.
– Sitä saisi parsakaalista, ruusukaalista, kukkakaalista. Niitä me syödään liian vähän. B-vitamiineja saa myös palkokasveista – soijapavuista, linsseistä ja kikherneistä. Jossain määrin myös täysjyväviljasta ja appelsiinista saa myös paljon,
Laatikainen kertoo tapaavansa potilastyössä paljon asiakkaita, jotka syövät kasviksina pelkkiä kurkkuja ja tomaatteja. Työpaikoillaan monet syövät lounasbuffeteissa ehkä hieman monipuolisemmin kasviksia.
– Mutta kotona turhan yksipuolisesti. Olisi hyvä sateenkaaren värit ottaa käyttöön.
Mitä muuta pitää ottaa huomioon terveellisessä ruokavaliossa? Kannattaako kalaa syödä? Katso videolta Reijo Laatikaisen haastattelu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti