Neljä yleistä lihan valmistukseen liittyvää myyttiä – ethän enää usko näihin?
Vaikka seuraavat lihaan liittyvät myytit ovat monelle meistä tuttuja, ne kannattaa viimeistään nyt unohtaa.
Katso videolta vinkit herkullisen pihvin valmistukseen.
Jos haluat lautasellesi päätyvän kerta toisensa jälkeen mehukkaita pihvejä, muutama yleinen lihaan liittyvä uskomus kannattaa heittää romukoppaan. Seuraavat lihaan liittyvät myytit eivät yleisyydestään huolimatta pidä täysin paikkaansa.
Myytti 1: Tumman väristä lihaa tulisi välttää
Lihan tumma väri ei ole merkki pilaantumisesta, vaan yleensä tässä on kyse siitä, onko liha päässyt tekemisiin hapen kanssa.
Lihan pinta on yleensä kirkkaamman punainen kuin sisäosat, sillä pinta on päässyt kosketuksiin hapen kanssa. Lihan sisäosa, jossa happea ei ole juuri lainkaan, on väriltään yleensä tumman purppuranpunainen.
LUE MYÖS: Voiko harmaantunutta jauhelihaa syödä?
Myytti 2: Älä lisää suolaa ennen paistamista
Monesti kuulee neuvottavan, että suola tulisi lisätä lihan pinnalle vasta paistamisen jälkeen, sillä suolan uskotaan tekevän lopputuloksesta kuivan. Tämä on kuitenkin myytti, sillä ennen paistamista lisätty suola takaa herkullisen lopputuloksen.
Kun raakaa lihaa paistetaan, sen solut alkavat supistua, jolloin makujen imeytyminen muuttuu paljon vaikeammaksi. Suola siis todella kannattaa lisätä jo alkuvaiheessa.
Myytti 3: Liha kannattaa paistaa ilman rasvaa
Paistatko lihan yleensä kuivassa pannussa karsiaksesi ylimääräistä rasvaa? Tämä tapa kannattaa unohtaa, sillä rasvaa ei sitoudu lihaan paistamisen aikana.
Kannattaa myös tiedostaa, että lihassa oleva rasva sulaa paistamisen aikana ja valuu ulos pannuun. Voit siis huoletta paistaa pihvisi voissa, jolloin lopputulos on taatusti kuivaa pannua herkullisempi.
Myytti 4: Käytä paistamiseen kuumaa pannua
Olet taatusti kuullut neuvottavan, että liha kannattaisi paistaa todella kuumassa pannussa. Tämä neuvo perustuu siihen, että paistopinta sulkee lihan huokoset, jonka ansiosta neste pysyy lihan sisällä.
Vaikka kuuma pannu on lihaa valmistettaessa tärkeä asia, pannun ei tarvitse olla savuavan kuuma, sillä liian kuumalla pannulla paistettaessa liha muuttuu helposti kuivaksi. Keskilämmöllä paistaminen on huomattavasti parempi vaihtoehto.
Lähteet: Expressen, Lihatiedotus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka