Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Luulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomasta

0:43img
Julkaistu 13.05.2019 06:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Monet ruokaan liittyvät uskomukset eivät yleisyydestään huolimatta pidä paikkaansa. 

​​​​​​​Videolta löydät kätevän vinkin kahvin mittaamiseen. Tämä kannattaa painaa mieliin! 

Expressen-sivusto kokosi yhteen kahdeksan yleisintä ruoka-aiheista myyttiä, jotka ovat sinulle taatusti tuttuja. Seuraavat uskomukset kannattaa unohtaa välittömästi. 

1. Suolattu vesi kiehuu nopeammin

Monesti kuulee väitettävän, että vesi kiehuu nopeammin, jos siihen on lisätty suolaa. Tämä myytti ei kuitenkaan pidä lainkaan paikkaansa – pikemminkin päinvastoin. Suolalla maustettu vesi saavuttaa kiehumispisteensä pelkkää vettä myöhemmin.

2. Avokadon kivi estää guacamolea tummumasta

avokado, guacamole

Kelmuttaminen estää avokadoa tummumasta. 

Vihreän guacamolen pitämiseen tuoreena löytyy monia konsteja, ja erään niistä mukaan dipin joukkoon lisätty avokadon kivi voisi estää guacamolea muuttamasta väriltään ruskeaksi.

Jos haluat valmistaa dipin etukäteen, paras konsti estää tummuminen on estää  avokadoa pääemästä kosketuksiin ilman kanssa. Parhaiten tämä onnistuu muovikelmun avulla.

3. Pasta tulee huuhdella kylmällä vedellä

Monet huuhtelevat pastan kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole kovinkaan hyvä idea, sillä vesi huuhtelee samalla pois myös tärkkelyksen, joka puolestaan auttaa kastiketta kiinnittymään pastaan paremmin. Jos aiot jäähdyttää pastan ja syödä sen myöhemmin, huuhteleminen voi olla hyvä idea.

LUE MYÖS: Muista tämä, kun valmistat pastaa – keittiömestari Kari Aihinen: ”Tilanne on vähän sama, kuin ei lisäisi karjalanpaistiin laakerinlehteä”

4. Alkoholi haihtuu kiehuessa

ruoanlaitto (3)

Punaviinikastikkeesi saattaa sisältää alkoholia kypsentämisestä huolimatta. 

Luulitko, että alkoholi haihtuu välittömästi, kun se alkaa kiehua? On totta, että osa alkoholista kiehuu pois, mutta jopa 85 prosenttia alkoholista voi jäädä ruokaa vielä kypsennyksen jälkeenkin.

Eniten alkoholia haihtuu pitkään kypsyvistä pataruoista, kun taas monet jälkiruoat voivat olla melko alkoholipitoisia kuumennuksesta huolimatta.

5. Raa’at vihannekset ovat terveellisempiä

Raa’at vihannekset mielletään monesti kypsiä terveellisimmiksi, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen kuin voisi luulla. Höyryttäminen tai keittäminen voivat esimerkiksi tehdä parsakaalista ja porkkanoista entistä terveellisimpiä, sillä kypsennys edesauttaa kasvisten sisältämien antioksidanttien imeytymistä.

Raa’at kasvikset sisältävät puolestaan biotiinia ja entsyymejä, jotka hajoavat kypsennettäessä.

6. Chilin tulisuus on sen siemenissä

Jokainen joskus chiliä käsitellyt on taatusti kuullut sanottavan, että chilin siemenet kannattaa kaapia pois, jos ruoasta ei halua liian tulista. Tämä on vain osittain totta, sillä itse siemenet eivät juurikaan sisällä chilin tulisuutta aiheuttavaa kapsaisiinia.

Sen sijaan chilin tulisin osa on löytyy valkoisesta siemenlihasta, johon siemenet ovat kiinnittyneet.

7. Mikrottaminen tuhoaa ravintoaineita

shutterstock_234673369

Mikro voi olla ravintoaineiden kannalta paras vaihtoehto ruoan lämmittämiseen.

Moni saattaa vältellä ruoan lämmittämistä mikroaaltouunissa uskoen, että mikrottaminen tuhoaa ruoan ravintoaineita. Tämä on kuitenkin myytti, sillä välineen sijaan ravintoaineiden tuhoutumiseen vaikuttaa se, kuinka kauan ruokaa lämmitetään ja missä lämpötilassa lämmitys tapahtuu. Nopea kypsennys mikrossa voi monesti olla se paras valinta.

Aivan kaikkien ruokien kuumentamiseen mikro ei kuitenkaan sovellu. Lue lisää: 8 tuttua ruokaa, joita sinun ei koskaan tulisi kuumentaa mikrossa

8. Kahvi säilyy parhaiten kylmässä

Kuulutko sinäkin niiden lukuisten ihmisten joukkoon, jotka säilyttävät kahvipakettia jääkaapissa?

Moni ajattelee jääkaapin säilyttävän parhaiten kahvin aromeita, mutta itse asiassa jääkaapin kosteudella voi olla tähän asiaan negatiivinen vaikutus. Kahvin aromien säilymisen kannalta ratkaisevaa on se, säilytetäänkö kahvia tiiviisti suljetussa pakkauksessa.

Lähde: Expressen 

Tuoreimmat aiheesta

Makuja