Käytän olutta ruoanlaitossa, joskus jopa lisään sitä ruokaan. Yllätyin, kun pengoin reseptejäni ja aloin bongata niin monesta ainesosalistasta olutta. En ollut tajunnut, miten usein sitä on tullut ”haaskattua” ja lorautettua kattilaan. Miksipä ei, mistä tahansa maukkaasta nesteestä saa luonnollisesti hyvää makua ruokaan. Viiniä lorisee pannulle tämän tästä.
Nappasin Alkon sivuilta tarkempia speksejä oluen ominaisuuksien vaikutuksesta ruokaan.
• Humala antaa ruoalle katkeruutta.
• Hiiva tuo ruokaan kirpeyttä, hedelmäisyyttä ja happamuutta.
• Maltaat antavat ruoalle makeutta ja väriä.
• Hiilidioksidi kuohkeuttaa taikinan.
• Mitä vahvempi olut, sitä enemmän se tuo ruokaan makua.
Lukaise oppia hiukan lisää täältä ja kokeile erilaisten oluiden makuja ja ominaisuuksia. Kuten resepteistä voi huomata, sopii olut hyvin monenlaiseen kokkailuun. Yksi kokille, yksi kattilaan - cheers!
HUOM! Muistathan, että näitä ruokia sopii nauttia, vaikka viettäisit tipatonta. Toisaalta näiden kanssa ruokajuomana nautittuna sen lopettaminenkin sujuu tyylillä.
VINKKI! Jos reseptissä lukee olutta 33 cl, osta aina 50 cl. Tiedät kyllä miksi.
OLUTRESEPTIT
Hauki-fish chips ja remoulade-kastike
Oluessa yön yli hautunut kassler
Enchiladat riivityllä barbacoa-täytteellä
Juopuneet pavut – meksikolainen lisuke
Oluessa haudutettu ja riivitty karitsanpotka esim. tacon väliin
Chilinen lihahöystö tacon väliin
Portterissa marinoitu lampaanpaisti