Oluiden maistelu kaveriporukalla on hauska ja erilainen tapa viettää iltaa. Asiantuntijan maisteluvinkeillä oluisiin tutustuminen käy leikiten.
Videolla Anikó Lehtinen neuvoo, kuinka olut kaadetaan lasiin oikein.
Oluiden maistelun ei tarvitse olla vaikea ja kallis prosessi, vaan alkuun pääsee todella vähällä vaivalla, kertoo olutasiantuntija Anikó Lehtinen.
– Maistelu on helppo järjestää kaveriporukalla vaikka niin, että jokainen tuo paikalle kolme olutta, joita ei ole ennen maistanut. Näin neljän hengen porukassa oluita kertyy maisteleltavaksi peräti kaksitoista, asiantuntija vinkkaa.
Oluiden kanssa kannattaa varata myös pientä syötävää, kuten rasvaisia makkaraoita ja juustoja. Rasva on ainesosa, joka pyöristää aromeita ja helpottaa näin ollen erilaisten oluiden makumaailmoihin tutustumista.
– Kun erilaisia oluita maistellaan yhdessä rasvaisten ruokien kanssa, ruokien sisältämä rasva keventää todella hyvin polkua oluen luo, Lehtinen selittää ja lisää, että kitkerä olut saattaa muuttaa makuaan hyvinkin paljon, kun sen yhdistää ruoan kanssa.
"Olut on tarkoitus nauttia niin, että se nielaistaan"
Oluen ja viinimaistelussa on paljon samaa, mutta joitain eroavaisuuksiakin löytyy. Olueen tutustuttaessa juomasta arvioidaan viinistä poiketen myös sameus ja vaahto. Kun olutta on katseltu riittävästi, on haistelun aika.
– Olutta voi pyöritellä lasissa, mutta toisin kuin viiniä, jota voi pyöritellä kuin linkoa, olutta pitää heilutella kuin pientä vauvaa sen sisältämän hiilidioksidin vuoksi, Lehtinen neuvoo.
Ethän juo olutta suoraan pullosta? Tyypillinen moka voi saada vatsasi vääntämään
Oluen heiluttelu rikkoo nesteen pintajännityksen, jonka ansiosta oluen armot pääsevät paremmin esille. Haistelun jälkeen päästään vihdoin maistamaan.
– Maistelu on se, missä oluen ja viinin maistelu eroavat eniten. Olutta ei ole tarkoitus sylkeä pois, vaan olut on tarkoitus nauttia niin, että se nielaistaan, Lehtinen vinkkaa.
Kaiken kaikkiaan oluiden maisteluun kannattaa asennoitua rennolla asenteella ja avoimella mielellä.