Irlantilainen Darren Nicholson matkustaa ympäri maailmaa varmistamassa, että Guinness-oluen juominen olisi yhtä suuri elämys aivan jokaisessa baarissa.
Olutyritys Guinnessin laatupäällikkö Darren Nicholson vieraili alkuviikosta Helsingissä tarkistamassa, tarjoilevatko helsinkiläisbaarit Guinnessia niille asetettujen sääntöjen mukaisesti. Miehen työnä on valvoa oluen laatua aina säilytyksestä asiakkaiden huulille saakka.
– Yritän vierailla kaikissa tärkeimmissä markkinamaissa ja varmistaa, että asiakkaille tarjoillaan parasta mahdollista laatua, Nicholson kertoo.
Helsingistä mies suuntaa Venäjälle ja siitä edelleen Sveitsiin. Syyskuussa mies vieraili Itävallassa, Hollannissa ja Saksassa. Suurten markkinamaiden jälkeen mies aikoo tutustua paremmin pienempiin markkina-alueisiin.
Mies nauttii uusien ihmisten kohtaamisesta
Nicholson on työskennellyt oluen parissa jo 26 vuotta, ja aloitti aikoinaan uransa Guinnessilla kesäapulaisena. Vuonna 1995 vakituisen työpaikan saatuaan Nicholson on työskennellyt niin myynnissä kuin kehitellyt uusia tuotteitakin. Nyt mies keskittyy tuomaan laadunvalvontaan tuoreita näkökulmia.
Guinness on Diageo-yhtiön valmistamaa stout-olutta, jota on valmistettu vuodesta 1759 lähtien.
Nicholson kertoo nauttivansa työssään etenkin uusien ihmisten kohtaamisesta.
– Nautin siitä, että saan tavat ihmisiä. Kaikki ovat ystävällisiä ja haluavat pitää hauskaa ja nauttia. Ja tietysti pidän myös siitä, että saan välillä juoda olutta, Nicholson toteaa.
Mies toteaa juovansa aina vastuullisesti, ja suurimman osan ajasta hän kertoo maistelevansa, ei niinkään juovansa. Mutta tuntuuko päivittäinen oluen juominen koskaan tylsältä?
– En! Rakastan olutta, eri variaatioita ja makuja. Se on fantastinen tuote!
Laatua jokaisen asiakkaan huulille
Kun Nicholson saapuu tarkastuskäynnille baariin, hän kiinnittää huomiota lukuisiin eri asioihin.
– Kuinka lasit on pesty ja kuinka niitä säilytetään, kuinka olut valutetaan ja Guinness-brändin esille tuominen, Nicholson luettelee.
– Yritän varmistaa, että kaikki asiat ovat aina oikein oluen päätyessä asiakkaan huulille.
Olut tulisi Nicholsonin mukaan säilyttää 8–10 asteessa, mikä takaa raikkaan makuelämyksen ja pitkän säilymisajan. Myös typestä ja hiilidioksista koostuva kaasuseos on erittäin tärkeä osa Guinnessia, ja se onkin yksi asioista, jonka mies tarkistaa jokainen kerta.
– Myös oikea määrä hanoja on tärkeää. Jos sinulla on baarissa kymmenen hanaa, joista lasket viisi annosta viikossa, et saa niihin hyvää makua. Tuore olut on aina parempaa.
Nicholson kiinnittää huomiota myös baarityöntekijöiden toimintaan aina oluen valutuksesta tarjoilulämpötilaan ja työasuihin. Pienet yksityiskohdat ja työntekijöiden antama kokemus voivat miehen mukaan vaikuttaa hyvinkin paljon myyntiin.
– Suurin osa asiakkaista ei tiedä sisään kävellessään, mitä aikoo tilata. Haluamme varmistaa, että hän valitsee Guinnessin.
– Ymmärrän, että näitä ei aina noudateta, sillä he myyvät myös muita tuotteita. Ihmisten tulisi kuitenkin tietää, että Guinnessia on saatavilla.
Koulutusta, laadunvalvontaa ja yllätysiskuja
Miehen työnä on laadunvalvonnan lisäksi kouluttaa ja opastaa maakohtaisia laatutiimejä. Joskus Nicholson tekee myös yllätysiskuja, jotta maat eivät pääsisi näyttämään hänelle vain parhaita paikkoja, joissa kaikki asiat tehdään oikein.
O'Malley´s irish Bar on Suomen ensimmäinen irlantilainen pubi.
Vaikka säännökset voivat kuulostaa tiukoilta, mies kertoo, ettei yksikään baari ole hänen työhistoriansa aikana mokannut täydellisesti. Yleensä kyse on pienistä huomautuksista, kuten lasien säilytyksestä.
– Kaikilla mailla on omia tapoja ja innovaatioita tehdä asioita, ja se on mahtavaa. Vieraiden maiden tapoihin tutustuminen on kiinnostavaa, mies lisää.
Nicholson näyttää videolla, kuinka Guinness tulisi laskea oikeaoppisesti.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.