Ukrainalainen olut on yksi konkreettinen tapa auttaa paikallisia elvyyttämään maan taloutta.
Viinien maahantuoja Galatea Beverages Oy halusi tehdä jotain konkreettista Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi.
Elokuun alusta suomalaisten ruokakauppojen hyllyiltä sekä ravintoloiden hanoista on löytynyt ensimmäistä kertaa laajemmin myös ukrainalaista olutta, tarkemmin sanottuna Obolon-panimon nimikko-olutta.
Olutta valmistetaan Kiovassa, Obolonin kaupunginosassa, josta myös panimo on saanut nimensä.
Ukrainan sota on vaikuttanut merkittävästi maan vientiin ja esimerkiksi kauppasatamien käyttö on tällä hetkellä lähes nollissa.
Panimolta kerrottiin Galatea Beveragesin kaupalliselle johtajalle Henry Johanssonille, että sodan alettua he ovat menettäneet noin 21 markkina-aluetta, mutta onneksi saaneet Euroopasta kuusi uutta vientimaata, joista Suomi on siis yksi.
– Kun sinne on ollut yhteydessä, niin uskomatonta on se valoisuus ja optimismi, mikä sota-arjen keskelläkin vallitsee. Heillä on vahva usko tulevaisuuteen, eivätkä ukrainalaiset anna pelkän sodan dominoida heidän ajatusmaailmaansa, Johansson kertoo.
Lue myös: Näitä viinejä suomalaiset ostavat nyt Alkosta – valkoviinien perinteiselle ykköselle löytyi haastaja
Sota sulki tuotantolaitokset
Obolonilta otettiin yhteyttä Galatea Beveragesiin jo hyvin pian sodan alettua, jolloin tilanne oli käytännössä se, että kaikki tuotantolaitokset olivat kiinni ja he yrittivät vain myydä varastoissa olevan oluen pois.
Tilanne oli silloin kuitenkin hyvin kaoottinen ja esimerkiksi oluen kuljettaminen Ukrainasta Suomeen olisi ollut liki mahdotonta.
Sodan keskityttyä enemmän Ukrainan itä- ja eteläosiin, tehtaita pystyttiin avaamaan uudelleen. Obolon on Ukrainan suurin virvoitus- ja alkoholijuomavalmistaja ja pääpanimon lisäksi Obolonilla on useita panimoita eri puolilla Ukrainaa, minkä takia myös työntekijöiden tilanne vaihtelee paljon.
Johansson kertoo juuri soittaneensa yhteyshenkilölleen Vladimirille Obolonin panimolle.
– Tällä hetkellä kaikki Obolonin tehtaat ovat toiminnassa, pois lukien tehdas, joka jäi jo vuonna 2014 Krimin valloituksen yhteydessä Venäjän vaikutusvallan alle, Johansson kertoo.
Panimolla on tällä hetkellä töissä noin 7000 työntekijää, joista 1500 juuri Kiovassa.
– Kiovan tehdas on yhä vieläkin kapasiteetiltaan Euroopan suurin yksittäinen panimoyksikkö, Johansson kertoo.
Välillisesti panimo työllistää myös maassa sijaitsevan tölkkitehtaan työntekijöitä, sekä kuskeja, jotka kuljettavat oluet Ukrainasta muualle Eurooppaan.
Lue myös: Tässä on Suomen paras olut: "Ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi"
Olutta myynnissä laajalti ympäri Suomen
Johansson uskoo, että lopulta koittavan jälleenrakentamisen tukeminen onnistuu pitkäjänteisesti parhaiten kauppasuhteiden kautta.
Vaikka logistiikka onkin yhä haastavaa, panimo sai Suomesta uuden vientikohteen, sillä olutta myydään Johanssonin mukaan tällä hetkellä yhteensä yli tuhannessa K- ja S-ryhmän sekä Tokmannin myymälöissä sekä vajaassa sadassa Alkon myymälässä ympäri Suomen. Lisäksi olutta on saatavilla noin 30 ravintolasta sekä hana- että tölkkioluena.
– Todella mukavasti sekä ravintolat että vähittäistavarakaupat ovat ottaneet oluen vastaan, Johansson kertoo tyytyväisenä.
Tällä hetkellä tilauksia Suomesta on tehty neljän rekallisen verran. Jokaiseen rekkaan mahtuu 27 lavaa ja jokaiseen lavaan reilu tuhat tölkkiä. Kyseessä ei ole siis mikään pieni erä.
Suurin haaste yhteistyössä ukrainalaisen panimon kanssa on edelleen logistiikka. Jo se, että maa ei kuulu Euroopan unioniin aiheuttaa omat haasteensa byrokratiassa, jonka lisäksi Ukrainan ja Puolan välisellä rajalla on Johanssonin mukaan yhä noin 6–10 päivän rekkajonot.
Lue myös: Suomalaispanimo joutuu yllättäen luopumaan oluttölkeistään – "Kyllä se kannattaa ehdottomasti lasiin kaataa"
Tavoitteena tuoda myös lisää panimon tuotteita Suomeen
Moni kuluttajista on pitänyt oluesta ja osa taas ostanut sitä puhtaasti antaakseen tukensa Ukrainalle, vaikkei kyseisestä oluttyylistä niin välittäisikään.
Nyt myynnissä oleva Obolon Premium on kansainvälisen tyylin lager-olut, jonka erityisainesosana toimiva riisi tekee yrityksen tiedotteen mukaan oluen mausta erottuvan ja miellyttävän katkeran.
Tulevaisuudessa Suomen markkinoille haluttaisiin tuoda myös toinen panimon oluista, vaalea lager-olut Obolon Svitle, joka on Ukrainan myydyin olut.
– Obolon Premium on makuprofiililtaan perinteinen ja maltainen, Svitle taas vähän kevyempi ja raikkaampi ja siinä on hieman vähemmän alkoholia, Johansson kertoo.
Yhteistyö ukrainalaisen panimon kanssa ei ole siis mikään väliaikainen järjestely, vaan kauppasuhteet on luotu pidemmäksi aikaa ja tarkoituksena on vakiinnuttaa brändi myös Suomeen. Galatea Beveragesin tavoitteena on tuoda tulevaisuudessa Suomeen myös ukrainalaisia viinejä ja vahvoja oluita.
Lue myös: Suomalaisoluesta tuli maailmankuulu yhdessä yössä: "Aamulla sitä heräsi ja katsoi puhelinta, että okei, tänään tällaista"
Lue myös: Olutko muka miesten juomaa? Historia sanoo toista – tästä keksinnöstä voimme kiittää naisia!
Katso myös: Päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?
7:14