Talvisen ulkoilupäivän päätteeksi pitkään haudutetut lihapadat maistuvat erityisen hyviltä.
Haudutuspata saattaa olla seuraava keittiöhitti. Pitkään haudutetut ruoat maistuvat etenkin kylminä talvipäivinä, mutta uunin jättäminen päälle tunneiksi yksin kotiin on turhan riskialtista.
Useimmissa haudutuspadoissa on kolme lämpötilavaihtoehtoa, joten ruoan valmistumiseen menevää aikaa voi säätää omien menojen mukaan. Haudutuspataa käyttäessä kannattaa muistaa muutama helppo nyrkkisääntö.
Lihan valinta
Haudutuspadassa halvemmat ruhon osat, joissa on paljon sidekudosta ja rasvaa, pääsevät oikeuksiinsa. Kokeile esimerkiksi naudan lapaa tai possun kassleria. Hauduttaessa sidekudos hajoaa ja tuloksena on erittäin mureaa lihaa murto-osalla siitä hinnasta, mitä kalliimpi liha maksaa.
Ruskistaminen
Ennen hauduttamista lihan pinta kannattaa ruskistaa pikaisesti pannulla. Lihat ovat tällöin maukkaampia ja kauniimman värisiä.
Kypsennys
Aseta haudutuspadan lämpötila ensin korkeaksi ja odota, kunnes ruoka alkaa kiehua. Vähennä sen jälkeen lämpöä ja jätä ruoka hautumaan.
Muista neste
Haudutuspadassa tehdyt ruoat vaativat nestettä. Vesi on hyvä pohja, mutta voit halutessasi lisätä ruokaan esimerkiksi punaviiniä.
Yrtit ja vihannekset
Lisää yritit ja vihannekset ruokaan vasta loppuvaiheessa, jotta ne säilyttävät rapeutensa.
Älä kurki
Pidä haudutuspadan kansi paikoillaan, vaikka kuinka haluaisit nuuhkaista padan ihanaa tuoksua silloin tällöin. Padan lämpö karkaa, jos kantta aukoo turhaan.
Älä ahtaa
Älä täytä haudutuspataa äärimmilleen, vaan jätä noin kolmasosa tyhjää tilaa. Tällöin nesteellä on tilaa kiehua.
LUE MYÖS:
Tapatko ruoasta ravinteet väärällä kypsennyksellä? Kokeile tätä!
Suurin osa kasvissyöjistä luovuttaa – näin nopeasti liha palaa lautaselle
Suomalaisten perisynti tekee uunilohesta rutikuivaa ja mautonta – ethän sorru?
Lähde: Sparkpeople.com