Onnistuneen piknikin salaisuus – ota nämä seikat huomioon
Onko ihana eväsretki ystäviesi kanssa mennyt pieleen pilaantuneiden eväiden vuoksi? Yleisimmät piknikvirheet on todella helppo välttää. Ota nämä asiat huomioon eväsretkeä suunnitellessasi ja nauti ihanasta päivästä.
Mikä olisi ihanampi tapa viettää kesäistä päivää, kuin herkullinen piknik luonnon helmassa. Pääosassa ovat maukkaat eväät, joiden valmistelun voi aloittaa jo edellisenä päivänä. Ota nämä seikat huomioon piknikkiä järjestäessäsi.
Vältä helposti pilaantuvia tuotteita
Vaikka tonnikalasalaatti olisikin lempiruokaasi, se ei ole paras vaihtoehto mukaan otettavaksi. Jos et ole täysin varma, pysyvätkö tuotteet kylmänä ruokailuun asti, jätä helposti pilaantuvat raaka-aineet kotiin. Näitä ovat muun muassa majoneesi, kananmunat ja kalaruoat. Ota myös huomioon, että kaikki ruoat eivät myöskään maistu hyvältä kylminä.
Voit myös pakastaa joitain ruokia, kuten suolaisia piirakoita etukäteen. Suoraan pakkasesta otetut tuotteet sulavat juuri sopivasti eväshetkeä varten, ja ne pitävät myös ympärillä olevat tuotteet kylminä.
Sekoita salaatti paikan päällä
Jos haluat täydellistä vihannes- tai hedelmäsalaattia, sekoita raaka-aineet vasta paikanpäällä. Valmiiksi sekoitettujen salaattien raaka-aineet vetistyvät helpoksi, jolloin makuelämys kärsii. Pakkaa salaattien ainekset eri astioihin, ja sekoita ne vasta paikan päällä. Älä myöskään sekoita kastiketta salaatin joukkoon, vaan ota se mukaan erikseen.
Erikseen pakatuista raaka-aineista jokainen voi koota mieluisensa annoksen, jolloin erilaiset ruokamieltymykset ja allergiat tulee myös otettua huomioon. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pakata kaikkia raaka-aineita erikseen, valmista salaatti vasta aivan viimeisenä, juuri ennen piknikille lähtöä.
Vältä ylilyöntejä, ainakin leipien täytteissä
Vaikka monipuolisesti täytetyt voileivät ovat monen herkkua, piknikleipiä ei kannata täyttää liian monella täytteellä. Hyvä tapa on valmistaa leipien täytteiksi erilaisia tahnoja, jotka pysyvät leipien välissä paikallaan, vaikka eväskori hieman heiluisikin.
Ota huomioon, että esimerkiksi isot tomaattiviipaleet putoavat leipien välistä helposti, jolloin lopputulos on vaikeasti syötävä. Eväsleipien täytteet kannattaakin pitää yksinkertaisina, sillä leivät vetistyvät helposti pitkään säilytettäessä.
Leikkaa annospaloiksi
Piknikillä tärkeintä on helppous, joten mukaan otettavat ruoat kannattaa leikata valmiiksi annospaloiksi. Kun leikkaat piirakat ja kakut sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja hedelmät lohkoiksi, et tarvitse mukaan erillisiä leikkuuvälineitä.
Kannattaa myös muistaa, että piknikille valmistettavien tuotteiden ei tarvitse olla monimutkaisia, vaan yksinkertaiset eväät toimivat yleensä parhaiten. Mikä olisikaan parempaa kuin tuore patonki ja juusto?
Pakasta jääteetä ja -kahvia
Kuumana kesäpäivänä kannattaa muistaa juoda tarpeeksi. Jos haluat retkellesi kahvia, suosi kylmää, kesäpäivän juomaksi sopivaa jääkahvia. Pakasta etukäteen kahvista jääpaloja, joiden avulla kahvi pysyy helposti kylmänä ilman laimentumista. Samalla tavalla voit valmistaa myös jääteetä.
Pakastetut vesipullot toimivat hyvin kylmäkalleina, ja vesi pysyy pitkään kylmänä kuumanakin päivänä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka