Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Onnistuneen valkuaisvaahdon salaisuus – vältä nämä virheet

shutterstock_232762636
Shutterstock
Julkaistu 26.04.2015 18:02
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Valkuaisvaahto on tärkeä osa monia kuohkeita leivonnaisia ja herkkuja, mutta kuinka sen vatkaamisessa voi onnistua täydellä varmuudella?

Valkuaisvaahto on hyvin arkaa, ja sen vatkaamisessa ja käsitteltyssä kannattaa olla tarkkana. Ruokabloggaala Hellapoliisi eli Kati Jaakonen listasi tärkeimmät seikat, jotka on syytä ottaa huomioon, kun tavoittena on vatkata kuohkeaa valkuaisvaahtoa.

VINKKI! Jos tarkoitus on käyttää valkuaisvaahto marenkiin, vinkkaa Hellapoliisi lisäämään sokerin vähitellen kovan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.

Puhtaat välineet avainasemassa

Hygienia on keittiössä erityisen tärkeää, mutta valkuaisvaahtoa vatkattaessa puhtaus on avainasemassa myös vaahdon syntymisen vuoksi. Vatkain ja kulho täytyy myös kuivata huolellisesti ennen vatkaamista, sillä aivan pienikin määrä vettä voi estää valkuaisvaahdon syntymisen.

– Jotta valkuaisvaahto onnistuu, pitää vatkaimen ja kulhon olla puhtaita ja kuivia. Lisäksi on tärkeää, että keltuaista ei joudu valkuaisen joukkoon, Hellapoliisi vinkkaa.

– Valkuaiset eivät yleensä vaahtoudu siksi, että joukkoon on joutunut hieman keltuaista, hän jatkaa.

Milloin valkuaisvaahto on riittävän kovaa?

Hellapoliisi kertoo, että valmiin valkuaisvaahdon oppii tunnistamaan helposti jo väristä, sillä riittävän kova vaahto on erityisen valkoista. Toinen keino valkuaisvaahdon kovuuden tunnistamiseen on vielä konkreettisempi.

– Valmis, onnistunut vaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännettäisiin ylösalaisin, Hellapoliisi hymyilee.

KATSO RESEPTI:  Hellapoliisin sitrus-marenkitorttu

Lisää aiheesta:

Mämmikourakin selviää tästä: Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helpostiLeivonnan tärkein sääntö unohtuu monelta – osaatko valmistaa kakkutaikinan oikein?Tee itse marenkia – kondiittorimestarin vinkeillä onnistutJääkaapilla yllättävä vaikutus kananmuniin – tiesitkö tätä?Kerma ei vatkaudu ukkosella – pitävätkö yleiset ruokamyytit paikkansa? Entistä parempaa kermavaahtoa – tiesitkö nämä säännöt?

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta