Ruskean kastkkeen tekeminen on keittiön perustaito, joka kannattaa opetella.
Osaatko sinä tehdä perinteisen ruskean kastikkeen niin, että kastike on oikeasti ruskeaa, eikä siinä ole paakkuja? Yleisin virhe, joka tehdään ruskean kastikkeen valmistuksessa on se, että neste lisätään voi-jauhoseokseen kylmänä. Nesteen tulee olla lämmintä, jotta kastike ei paakkuunnu.
Testasimme keväällä ruskean kastikkeen valmistamisen käänteisellä menetelmällä ja totesimme sen parhaaksi valmistustavaksi. Paras ruskea kastike syntyy, kun paahdat kattilassa ensin vehnäjauhoja, ja kun jauhojen väri alkaa muuttua valkoisesta vaalean rusehtavaksi, lisäät voin. Tämän jälkeen paahtuneet jauhot ja voi sekoitetaan ja lopuksi lisätään lämmin tai kuuma vesi pikku hiljaa, koko ajan vispaten.
Ruskea kastike – helppo ohje
½ dl vehnäjauhoja
35 g voita
½ l lihalientä
½ tl mustapippuria
1. Kuumenna kattila keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele.
2. Kun vehnäjauhot alkavat paahtua ja saada hieman väriä, lisää voi. Sulata voi ja jatka sekoittamista.
3. Kun voi-jauhoseos on ruskistunut, lisää lämmintä lihalientä hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen.
4. Suurusta kastiketta kasaan koko ajan sekoittaen. Kun kastike on suurustunut, mausta halutessasi vielä rouhitulla mustapippurilla.
5. Nauti ruskea kastike esimerkiksi lihapullien kanssa.