Näin valitset oikean perunalajikkeen ruokaasi.
Kerroimme aiemmin helmikuussa vietettävästä perunaviikosta.
Suomalaiset rakastavat perunaa ja suosituimmaksi perunalajikkeeksi on viime vuosien aikana noussut Annabelle.
Oikean lajikkeen valinta on tärkeää ruokaa valmistaessa, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry tiedotteessaan.
– Peruna ei ole vain peruna, vaan eri lajikkeista löytyy sopiva peruna kuhunkin käyttötarkoitukseen. Oikean lajikkeen valitsemalla varmistat, että keitinperunat eivät "räjähdä" kattilaan tai että muusista tulee samettisen sileää, liitosta vinkataan tiedotteessa.
Lue myös: Tässä on Suomen suosituin peruna: "Aivan erityisen herkullinen maku"
Perunoiden värikoodit – mitä ne tarkoittavat?
Perunapussit ovatkin usein ruokakaupassa värikoodattuja, jotta kuluttajan olisi helpompi valita sopiva peruna. Tunnetko jo perunoiden värikoodit?
Käytännössä väritunniste toimii samalla tavoin kuin maitopurkkien väri, muistutetaan Kotimaiset Kasvikset ry:n sivuilla. Pakkauksen väri kertoo tuotteen ominaisuuksista.
Punainen perunapussi eli jauhoinen peruna
Jauhoiset perunat sopivat parhaiten käytettäväksi esimerkiksi perunamuusin tai uuniperunoiden valmistamiseen. Lisäksi ne käyvät hyvin leivontaan.
Jauhoisia perunoita ovat esimerkiksi: Annabelle, Jazzy, Idole, Vital, Satu, Kulta, Sabina, Puikula, Suvi, Pito ja Rosamunda.
Vihreä perunapussi eli kiinteä peruna
Kiinteämaltoiset perunat passaavat parhaiten esimerkiksi keitinperunoiksi, laatikoihin, salaatteihin sekä keittoihin – eli kaikkeen, missä kaivataan hyvin koossa pysyvää perunaa.
Kiinteitä perunoita ovat esimerkiksi: Siikli, Lady, Gala, Ukama, Columbo, Adora, Nicola ja Rikea.
Keltainen perunapussi eli yleisperuna
Yleisperunat sopivat oikeastaan kaikenlaisiin ruokiin. Niiden tärkkelyspitoisuus on jotain jauhoisen ja kiinteän perunan väliltä.
Yleisperunoita ovat esimerkiksi: Fambo, Bintje, Asterix, Gloria, Matilda ja Van Gogh.
Muista! Samaa lajiketta voi olla pakattuna esimerkiksi niin keltaisessa kuin punaisessakin pussissa. Myös kasvukauden aikaiset olosuhteet vaikuttavat lajikkeiden jauhoisuuteen.
Katso myös video: Tuleeko näin parasta perunamuusia ikinä?
1:13Testaa yllättävä muusiniksi.
Lue myös:
Kotitalousopettaja Tiina vinkkaa ylivoimaisen keinon: Näin valmistat "parhaat mahdolliset perunat"
Moni tekee virheen kuoriessaan perunat – nyt ei mene enää hukkaan!
Lähteet: MTK, Kotimaiset Kasvikset