Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Parhaat siemenet, joita kehosi kaipaa – lisää nämä superraaka-aineet ruokavalioosi ja voi hyvin!

6:19imgVideolla asiantuntija kertoo, kuinka koostat ruokalautasesi oikein.
Julkaistu 16.01.2019 06:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Syömällä monipuolisesti ravintoaineita pullollaan olevia siemeniä, teet palveluksen kehollesi. 

Siemenet ovat täynnä elimistölle tärkeitä rasvahappoja, kuituja, proteiinia ja vitamiineja. Saadaksesi siemenistä kaiken irti, sinun ei tarvitse pistellä niitä poskeesi mielin määrin, vaan kaksi ruokalusikallista päivässä voi riittää, kertoo Men’sHealth-sivusto.

Siemeniä ei kannata syödä mielin määrin myöskään siksi, että ravintoaineiden lisäksi ne sisältävät suhteellisen paljon kaloreita. 

– Erilaisissa siemenissä on hieman erilainen ravintosisältö, joten niitä vaihtelemalla saat mahdollisimman monipuolisesti eri ravintoaineita. Lisäksi hyvä puoli on se, että monet pähkinäallergikot voivat syödä siemeniä, Losangelesilainen ravintoterapeutti Melissa Halas-Liang kertoo.

Seuraavassa on lueteltu erilaisia siemeniä, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon välittömästi.

1. Unikonsiemenet

unikonsiemen bagelUnikonsiemeniä käytetään paljon myös bageleiden koristeluun.Shutterstock

Nämä pienet mustat siemenet ovat täynnä B-vitamiinia, joka voi auttaa tehostamaan aivojen toimintaa, Halas-Liang kertoo. Voit lisätä rouskuvia unikonsiemeniä esimerkiksi salaatinkastikkeen joukkoon.

2. Hampunsiemenet

Kolmen ruokalusikallisen kokoinen annos hampunsiemeniä sisältää noin yhdeksän grammaa proteiinia. Lisäksi nämä siemenet ovat täynnä terveellisiä omega-3-rasvahappoja, sinkkiä, magnesiumia ja E-vitamiinia. Voit ripotella hampunsiemeniä monipuolisesti niin jogurtin, puuron kuin vaikkapa lounaskeiton päälle.

3. Pellavansiemenet

pellavansiemenetPellavansiemeniä kannattaa kokeilla rohkeasti ruoanlaitossa.Shutterstock

Terveellisten rasvahappojen lisäksi pellavansiemenet sisältävät runsaasti magnesiumia, mangaania ja tiamiinia. Asiantuntija kehottaa lisäämään näitä siemeniä esimerkiksi korppujauhojen joukkoon leivitystä vaativia ruokia valmistettaessa.

Näitä siemeniä kannattaa kuitenkin nauttia maltilla niiden mahdollisen korkean raskasmetallipitoisuuden vuoksi.

4. Seesaminsiemenet

Nämä etenkin aasialaisessa keittiössä paljon käytetyt siemenet ovat erinomainen kalisumin, mutta myös kaliumin, fosforin ja raudan lähde. Hieman harvinaisemmat mustat seesaminsiemenet ovat myös hyvä antosyaanin, muistin ja sydämen terveyden kannalta erinomaisen antioksidantin lähde.

Seesaminsiemeniä voi upottaa helposti moniin ruokiin tai ripotella vaikkapa avokadoleivän päälle.

5. Kurpitsansiemenet

kurpitsansiemenetKurpitsansiemeniä voi napostella hyvin sellaisenaan.Shutterstock

Kurpitsansiementen erinomaisuus piilee niiden sisältämässä sinkissä, joka näyttelee tutkitusti suurta roolia muun muassa hedelmällisyydessä. Siemenet sopivat sellaisenaan tai paahdettuna esimerkiksi salaatin joukkoon, mutta myös naposteltavaksi sellaisenaan.

LUE MYÖS: Suojaa sairauksilta ja parantaa mielialaa! Viisi hyvää syytä lisätä kurpitsansiemeniä ruokavalioon

6. Chiansiemenet

Nestettä imevistä chiansiemenistä valmistuu vähällä vaivalla terveellinen vanukas, joka on pullollaan proteiinia ja omega-3-rasvahappoja. Halas-Liang kehottaa lisäämään chiansiemeniä myös jogurtin, puuron tai smoothien sekaan.

Lähde: Men’sHealth

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio