Perinteiset kakutko tylsiä? Tv-kokin vinkeillä näyttävä lopputulos!
Kevät ja kesä ovat kakkujen juhlaa. Nyt on trendikästä tarjota muitakin kuin perinteisiä kermakakkuja. Suolainen voileipäkakku on näyttävä retroklassikko, joka on jälleen trendikäs. Kokki Alex Nurmi jakaa parhaat vinkkinsä kakuntekoon.
Tv-kokki Alex Nurmi kertoo olevansa suuri makean ystävä. Nurmen suosikkikakut ovat raikkaita ja keveitä, ja sopivatkin täydellisesti kevään ja kesän juhlakauteen.
– Tämän kevään ja kesän suosikkikakkuni on avokado-limekakku, joka on todella helppo tehdä, raikas ja täysin uudenlainen. Kaikki vieraani ovat rakastuneet sen makuun. Toinen lempparini on key lime pie eli limettipiirakka, jossa limen raikkaus ja marengin makeus vievät kielen mennessään.
Näyttävät kakut kruunaavat juhlapöydän
Kevään ja kesän trendikkäimmissä kakuissa panostetaan visuaalisuuteen. Tarjoamisissa kannattaakin kokeilla uusia juttuja, joilla saa sekä näyttävyyttä että herkullisuutta juhlapöytään. Alex Nurmen vinkeillä kakkujen ja juhlapöydän koristeluun saa hauskaa vaihtelua.
– Kaupassa valmiina myytäviä macaronseja ja syötäviä kukkia kannattaa hyödyntää koristelussa. Samoja kukkia voi asetella niin kakun päälle kuin tarjottimen reunalle.
Esimerkiksi klassisesta suklaakakusta saa elegantin lisäämällä päälle paahdettua valkosuklaata ja syötäviä kukkia. Raikkaan sitruunajuustokakun päälle sopivat puolestaan täydellisesti makeat macaronsit.
Liukuvärjätty kerroskakku on näyttävä vaihtoehto perinteiselle kermakakulle: upea liukuvärikuorrute ei kaipaa vierelleen kummempia koristeita.
Nurmi muistuttaa, että kokematonkin kakun koristelija onnistuu kyllä tekemään näyttävän kakun.
– Suosittelen tekemään aina testikakun ennen isoja juhlia, Nurmi vinkkaa.
Trendikakut ihastuttavat sekä maullaan että ulkonäöllään
Yksi kevään trendikakuista on hauskannäköinen mansikka-seeprakakku. Kakun näyttävyys tulee veikeistä rengaskuvioista.
Sekä suklaa- että juustokakku ovat täyteläisen herkullisia tarjottavia. Jos et osaa päättää kumpaa tarjoaisit, kannattaa kokeilla nämä yhteen tuovaa pätkisjuustokakkua. Tähän myös lapsille maistuvaan kakkuun tulee nimensä mukaisesti Pätkis-suklaata ja pohjaksi rapeita keksejä. Kakku on hyvä tehdä päivä ennen juhlia, jolloin kakku ehtii hyytyä jääkaapissa yön yli.
Onnistuneeseen liivatekakkuun Nurmi antaa yhden täsmävinkin:
– Liivatetta ei kannata laittaa liikaa. Mieluummin vähän vähemmän kuin ohjeissa, ettei pinnasta tule kumimaista.
Suklaan ystävä kokeilee myös kevään hittiä pokekakkua. Kakun nimi tulee englanninkielisestä sanasta "poke", joka tarkoittaa tökkimistä. Kakkuun tehtyihin reikiin voi valuttaa suklaakastikkeen sijaan mitä tahansa suosikkikastiketta: kinuski-, marja-, tai vaniljakastiketta.
Suklaakakussa Nurmi suosii tummaa suklaata.
– Teen suklaakakun ehdottomasti tummasta suklaasta. Jos haluan tehdä jotakin erilaista, niin sitten paahdan kakun päälle valkosuklaata. Valkosuklaalevyä paahdetaan 120-asteiseen uunissa puoli tuntia. Paahdettua suklaata voi rouhia kakun päälle koristeeksi tai lisätä kakun täytteeksi.
Voileipäkakut ovat tehneet paluun
Maukkaat ja kauniit voileipäkakut ovat tulleet muotiin tauon jälkeen. Klassinen lihavoileipäkakku maistuu takuulla juhlavieraille. Vegaaninen voileipäkakku on puolestaan raikas vaihtoehto. Vegaanisen kakun teossa kannattaa olla tarkkana, sillä raaka-aineissa ei saa olla mitään eläinperäistä, kuten maitoa, kananmunaa ja voita.
– Esimerkiksi keksipohjaa tehdessä kannattaa vegaaniversiossa olla tarkkana, sillä kekseissä on usein käytetty voita. Liivatteen voi vegaanikakuissa korvata kasvipohjaisella hyytelöimisaineella eli agar agarilla, Nurmi vinkkaa.
Pöydässä kannattaa keskittyä muutamaan herkkuun
Alex Nurmi muistuttaa, että juhlapöydässä ei tarvitse pyrkiä tarjoamaan kaikkea mahdollista.
– Hyvä nyrkkisääntö on: yksi tai kaksi suolaista ja yksi tai kaksi makeaa, eli pöytää ei tarvitse ladata täyteen.
Toimiva yhdistelmä suolaista ja makeaa voisi olla esimerkiksi lihavoileipäkakku ja vegaaninen voileipäkakku sekä suussa sulava suklaakakku ja pirteä mansikkaseeprakakku.
Entä jos ollaan mökillä ja kakku pitää taikoa nopeasti yksinkertaisissakin oloissa? Tähän Alex Nurmella on heti vastaus valmiina:
– Nopean mökkikakun pohjaksi tulee joko keksipohja, valmiskakkupohja tai marenkipohja. Pohjan päälle sekoitetaan makurahkaa ja mascarponejuustoa. Koristeeksi kotimaisia tuoreita marjoja. Vaihtoehtoisesti päälle voi sulattaa suklaata ja sekoittaa siihen tuorejuustoa. Tämä on maailman helpoin kakku! Nurmi kehuu.
Löydä lisää herkullisia kakkureseptejä kevään ja kesän juhlakauteen K-Ruoka.fistä!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"