Peruna-kalapuikot
Herkulliset koko perheen kalapuikot eivät kaipaa kylkeen kuin ketsuppimajoneesia ja ehkä vähän salaattia. Näistä tuli hitti junnun käydessä kylässä.
Saimme jälleen syyslomavieraaksi 11-vuotiaan junnun. Se vaikuttaa aina aika paljon laitettuun ruokaan. Meillä kun syödään kuulemma aina ”kaikkia outoja ruokia”. Olin itse samassa iässä paljon nirsompi syöjä, joten yritän miettiä kipurajan sisällä olevia ruokia. Nyt osui napakymppiin. Lohi-turska-perunapuikot ketsuppimajoneesilla. Ruoka, josta nautti täysillä itse ja junnu ahmi innoissaan. Pari päivää myöhemmin tyyppi kysyi, mitä syödään lounaaksi. Kun kuuli, että näitä kalapuikkojen tähteitä, kuului spontaani ”Jes!”.
Ja mikä jottei. Kalaa perunamuusissa rapsakan kuoren sisään paistettuna. What’s not to like? Tulikin mieleen, että pitäisi kerätä yhteen blogin arkistosta ruokia, jotka pitäisi upota koko perheelle.
PS. Aiheutin taannoin paljonkin keskustelua aiheesta lapset ja ruoka. Mitäs mieltä näistä mietteistä ollaan nykyään?
PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.
PERUNA-KALAPUIKOT
(5-6 hlölle)
250 g valkolihaista kalafileetä esim. kuha, hauki, turska
250 g lämminsavulohta
5 dl maitoa
perunamuusia (resepti alla)
kourallinen persiljaa, hienonnettuna
1,5 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
0,5 dl maitoa
300 g korppujauhoja
valkopippuria
suolaa
2 dl rypsi- tai rapsiöljyä
ketsuppimajoneesia (resepti alla)
Lisää kalat suureen kattilaan tai kasariin. Kaada maito päälle. Kuumenna keskilämmölle ja kiehauta. Ota sivuun ja jätä kalat maitoon haalenemaan noin huoneenlämpöisiksi. Nosta pois maidosta (voit käyttää tätä maitoa myös perunamuusin tekoon).
Revi kala hienoksi kahdella haarukalla. Sekoita kala perunamuusiin (voit tässä kohtaa säännöstellä kalan määrää mieleiseksi). Sekoita joukkoon persilja.
Muotoile massasta haluamasi kokoisia puikkoja, palleroita tms. Seoksesta tulisi saada 12-16 puikkoa/palleroa.
Kaada yhteen syvään lautaseen vehnäjauhoa, toiseen kevyesti vatkattua kananmunaa ja kolmanteen korppujauhoa. Pyöritä puikot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa kauttaaltaan ja nosta leivinpaperin päälle.
Kuumenna öljy pannulla ja paista puikot erissä rapsakoiksi joka puolelta. Laita puikot miedosti lämpimään uuniin siksi aikaa kun paistat ne kaikki.
Tarjoile puikot ketsuppimajoneesin kera. 2-3 puikkoa per syöjä riittää.
PERUNAMUUSI
500 g perunoita (yleis- tai jauhoisia)
20 g voita
0,5 dl maitoa
suolaa
Perunamuusi: Keitä perunat muusauspehmeiksi vähässä suolatussa vedessä. Valuta vesi ja muusaa peruna voin ja maidon kanssa.
KETSUPPIMAJONEESI
3 rkl ketsuppia
3 rkl majoneesia
1 tl sitruunamehua
Ketsuppimajoneesi: Sekoita ainekset tasaisesti keskenään.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras