Kesällä ruokalaskun pienentäminen on helpompaa kuin moni kuvittelisikaan. Annoshinnan saa painettua jopa euroon mausta tinkimättä. Se on cucina poveran ydin.
Perunan ja pastan liitto on yksiä oudoimpia vierastuksia Suomessa. Perunaa rakastava kansa hämmentyy, kun kahta hiilaripommia laitetaan yhteen. Karppaajat pötkivät pakoon. Syyttävä sormeni osoittaa ravintoloihin päin, koska itse en muista nähneeni perunapastaa ikinä edes lounaslistalla. Kate olisi ainakin kunnossa. Ja sitä kautta voisi "idean" viedä kotiin asti. Tässä yksi vaihtoehto kaikessa yksinkertaisuudessaan ja halpuudessaan. Huominen resepti on runsaampi ja tavallaan italialaisten versio pyttipannusta.
Tämä ruoka toimii parhaiten uusien perunoiden, tuoreiden papujen ja itse tehdyn peston kera. Hintaa isommankin perheen ruoalle (kaupan halvimmilla raaka-aineilla toteutettuna) tulee viiden euron pintaan.
Peruna-pestopasta 6 hengelle 1 kg perunoita
500 g pastaa
annos pestoa (kts. alla)
300 g vihreitä papuja
parmesaania
suolaa
Keitä perunat ja pasta suolatussa vedessä. Lisää pavut loppuvaiheessa pastan joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja raasta parmesaania sekaan.
Pesto-kastike puska basilikaa, revittynä
2 rkl pinjansiemeniä, paahdettuna
0,5-1 dl parmesaania, raastettuna
1/2 valkosipulinkynsi hienonnettuna
neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Soseuta kuivat ainekset morttelissa (puolet parmesaanista). Lisää öljyä varovasti ja sekoita. Maistele ja säädä tahnan koostumus ja suolaisuus mieleiseksesi. Sen pitää pystyä leviämään helposti ruokaan, mutta ei olla liian vetelää.