Proteiinipitoinen kuitupommi, joka maistuu juustolle – tunnetko jo tämän terveystietoisten ylistämän superfoodin?
Proteiinia, kuitua ja vitamiineja täynnä oleva ravintohiiva on erinomainen lisä moneen ruokavalioon.
Mikä maistuu juustolta ja suolalta ja tekee hyvää terveydellesi? Ei, kyseessä ei ole juustonaksu, vaan erityisesti vegaanien suosiossa oleva superfood – ravintohiiva. Viime aikoina ravintohiiva on levinnyt pienen piirin jutusta koko kansan terveystuotteeksi, jota lisätään nyt mitä erilaisimpiin ruokiin aina vihanneksista popcorneihin.
Nimensä puolesta luotaantyöntävää ravintohiivaa ei missään nimessä kannata sekoittaa leivonnassa tai oluessa käytettäviin hiivoihin. Ravintohiiva on deaktivoitua ja puhdistettua hiivaa, joten se sopii myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville henkilöille. Tuote on myös täysin gluteiiniton ja maidoton, eikä se suolaisesta maustaan huolimatta sisällä natriumia.
Jopa 50 prosenttia proteiinia
Mutta miksi ravintohiivaa kannattaa käyttää? Ravintohiivaa kannattaa lisätä ruokavalioon etenkin sen sisältämien B-vitamiinien vuoksi.
– Se sisältää yli 100 prosenttia päivittäisten B-vitamiinien, kuten tiamiinin, riboflaviinin, niasiinin, foolihapon sekä B6 ja B12 -vitamiinien tarpeesta. Kaikki ovat tärkeässä roolissa ruoan muuttamisen energiaksi sekä normaalin aineenvaihdunnan kannalta, ravitsemusterapeutti Jaclyn London kertoo Good House Keeping -sivustolle.
Ravintohiiva on myös erinomainen tuote niille, jotka eivät saa ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Proteiinia ravintohiiva sisältää nimittäin jopa 48 grammaa sataa grammaa kohden. Ravintohiiva on lisäksi hyvin kuitupitoinen tuote: kaksi ruokalusikallista ravintohiivaa sisältää noin 10 prosenttia päivittäisestä kuidun tarpeesta.
Hyvää makua terveellisellä konstilla
Miten tätä terveydelle erinomaista tuotetta sitten voi oikein käyttää? Ravintohiivaa voi ripotella kaikkiin ruokiin, joihin kaipaat hieman juustoista ja suolaista makua, kuten salaatteihin tai kasvisten päälle.
Vegaanhaaste-sivustolla ravintohiivaa kannustetaan lisäämään itse tehtyjen popcornien joukkoon antamaan tuttuihin naposteltaviin suolaista ja juustoista makua terveellisellä tavalla.
Ravintohiivaa voi käyttää ruoanlaitossa myös korostamaan tiettyjen ruokien, kuten kastikkeiden makua.
Lähteet: Goodhousekeeping, Vegaanihaaste
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka