Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Fogelholm kolesterolikeskustelusta: Kananmuna päivässä ok, kova rasva edelleen pannassa

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingissä 21. lokakuuta 2011.
Ruoan rasvan laatu Mikael Fogelholmin mukaan huomattavasti tärkeämpi asia sydänterveyden kannalta kuin syötyjen kananmunien määrä. Lehtikuva
Julkaistu 11.02.2016 20:04

MTV LIFESTYLE

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ei kannusta kaikkia suomalaisia ahmimaan kananmunia ylenpalttisesti, vaikka tuoreen tutkimuksen mukaan kolesterolin melko runsaskaan saanti ruokavaliosta ei lisää sydäninfarktin riskiä. Yksi muna päivässä on Fogelholmin mukaan sopiva määrä lähes jokaiselle.

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kohtuullisen runsaskaan kolesterolin saanti ruokavaliosta ei ole yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin riskiin. Sydäntautiriskiin ei näytä vaikuttavan esimerkiksi yhden kananmunan syönti päivässä.

Sydän- ja verisuonitautien riski ei näyttäisi tutkimuksen perusteella lisääntyvän edes niillä ihmisillä, joilla ravinnon kolesteroli vaikuttaa perinnöllisen alttiuden takia muita enemmän veren kolesterolipitoisuuteen.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholm vahvistaa tutkimuksen tiedot: yksi kananmuna päivässä ei aiheuta terveyshaittaa suurelle osalle suomalaisista.

– Tutkimustulos kertoo sen, että terveet ihmiset, joilla ei ole suuria ongelmia kolesterolin kanssa, voivat syödä ihan vapaasti noin yhden kananmunan päivässä, Fogelhom toteaa MTV uutisten haastattelussa.

Fogelholmin mukaan noin kolmasosa suomalaisista on herkkiä ruoan kolesterolille. Heistä todella herkkiä on noin 10 prosenttia.

– Heistä tämä tutkimus ei kerro mitään, Fogelholm tähdentää.

2:44img

Kovaa rasvaa ei suositella

Moni toivoo, että myös kova rasva, kuten voi, päästettäisiin pannasta. Sitä ei Fogelholmin mukaan ole näköpiirissä.

– Sitä lupaa ei oikein voi antaa. Ruoan rasvan laatu on huomattavasti keskeisempi asia sydänterveyden kannalta kuin syötyjen kananmunien tai ruuan kolesterolin määrä. Vanhat tiedot eivät ole sen suhteen muuttuneet miksikään. Eläinperäiset rasvat kannattaa siis edelleen korvata kasvi- ja kalaperäisillä rasvoilla.

Fogelholmin mukaan mikään ei estä myöskään testaamasta tuotteita, joiden luvataan alentavan kolesterolia.

– Aina voi yrittää. Tulosten pitäisi näkyä kolmessa kuukaudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa