Ruoka-allergiapäivänä 13.10. muistutetaan suomalaisia allergeenien aiheuttamista haitoista.
Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa tiedotteessaan ruoanlaittajia piilevistä allergeeneistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että allergeenejä eli allergiaa aiheuttavia aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista.
– Esimerkiksi kalaa voi olla caesarkastikkeessa tai valkoviinien kirkastusaineissa ja kananmunaa voi löytyä pastasta tai pikeeristä eli keksien koristeluaineesta, liiton tiedotteessa listataan.
Ruoka-allergiapäivää vietetään 13.10. Sen järjestävät Allergia-, iho- ja astmaliitto ja sen jäsenyhdistykset. Tänä vuonna teemana on ruoka-allergiat ja ravintolassa käyminen.
Lue myös: Pieni juustopala aiheutti hengenvaaran 3-vuotiaalle – Kati-äiti kertoo kauhunhetkistä: "Aloin huutaa apua"
Tämän vuoksi ruokaa allergiselle valmistettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineiden ainesosaluetteloon.
Kotona kokatessa ainesosien syynääminen on allergikoille yleensä vaivatonta, mutta haasteellisempaa se voi olla ulkona syödessä.
Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista.
Lue myös: Hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon hyväksyttiin uusi lääke Yhdysvalloissa – ei enää pistoksia
Ikäviä oireita
Jos allergeenejä eksyy ruokaan, voi se aiheuttaa ruoka-allergikolle pitkäaikaisiakin oireita. Tyypillisiä oireita ovat liiton mukaan suolisto-oireet, iho-oireet, kutina ja turvotus.
Pahimmassa tapauksessa allergikko voi saada anafylaksian eli henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion.
Ruoka voi aiheuttaa myös muita kuin allergisia oireita. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia ja toiminnalliset vatsavaivat sekoitetaan usein allergiaan.
– Allerginen voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa tai hänellä on seuraavat kolme päivää ikävää ihottumaa. Hän voi joutua myös sairaalaan, jos hän saa anafylaktisen kohtauksen, havainnollistaa Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala.
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Lapsilla allergisia oireita aiheuttavat eniten kananmuna, maito ja vehnä. Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä.
Lue myös: Kun murunen voi tappaa – allergiaperheissä kuolemanpelko on läsnä päivittäin: "Anafylaksian hoito-ohjeessa ei huomioida..."
Katso myös: Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion?
5:29