Ruokavaara, jota ei aina tule ajatelleeksi: "Voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa"

Allergeenit
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Varhaislapsuudessa allergisia oireita aiheuttavat kananmuna, maito ja vehnä. Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Ruoka-allergiapäivänä 13.10. muistutetaan suomalaisia allergeenien aiheuttamista haitoista.

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa tiedotteessaan ruoanlaittajia piilevistä allergeeneistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että allergeenejä eli allergiaa aiheuttavia aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

– Esimerkiksi kalaa voi olla caesarkastikkeessa tai valkoviinien kirkastusaineissa ja kananmunaa voi löytyä pastasta tai pikeeristä eli keksien koristeluaineesta, liiton tiedotteessa listataan. 

Ruoka-allergiapäivää vietetään 13.10. Sen järjestävät Allergia-, iho- ja astmaliitto ja sen jäsenyhdistykset. Tänä vuonna teemana on ruoka-allergiat ja ravintolassa käyminen. 

Tämän vuoksi ruokaa allergiselle valmistettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineiden ainesosaluetteloon. 

Kotona kokatessa ainesosien syynääminen on allergikoille yleensä vaivatonta, mutta haasteellisempaa se voi olla ulkona syödessä. 

Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista.

Ikäviä oireita

Jos allergeenejä eksyy ruokaan, voi se aiheuttaa ruoka-allergikolle pitkäaikaisiakin oireita. Tyypillisiä oireita ovat liiton mukaan suolisto-oireet, iho-oireet, kutina ja turvotus. 

Pahimmassa tapauksessa allergikko voi saada anafylaksian eli henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion.

Ruoka voi aiheuttaa myös muita kuin allergisia oireita. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia ja toiminnalliset vatsavaivat sekoitetaan usein allergiaan.

– Allerginen voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa tai hänellä on seuraavat kolme päivää ikävää ihottumaa. Hän voi joutua myös sairaalaan, jos hän saa anafylaktisen kohtauksen, havainnollistaa Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala.

Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Lapsilla allergisia oireita aiheuttavat eniten kananmuna, maito ja vehnä. Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä.

Katso myös: Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion? 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.