Ruokavaara, jota ei aina tule ajatelleeksi: "Voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa"
Ruoka-allergiapäivänä 13.10. muistutetaan suomalaisia allergeenien aiheuttamista haitoista.
Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa tiedotteessaan ruoanlaittajia piilevistä allergeeneistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että allergeenejä eli allergiaa aiheuttavia aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista.
– Esimerkiksi kalaa voi olla caesarkastikkeessa tai valkoviinien kirkastusaineissa ja kananmunaa voi löytyä pastasta tai pikeeristä eli keksien koristeluaineesta, liiton tiedotteessa listataan.
Ruoka-allergiapäivää vietetään 13.10. Sen järjestävät Allergia-, iho- ja astmaliitto ja sen jäsenyhdistykset. Tänä vuonna teemana on ruoka-allergiat ja ravintolassa käyminen.
Tämän vuoksi ruokaa allergiselle valmistettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineiden ainesosaluetteloon.
Kotona kokatessa ainesosien syynääminen on allergikoille yleensä vaivatonta, mutta haasteellisempaa se voi olla ulkona syödessä.
Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista.
Lue myös: Hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon hyväksyttiin uusi lääke Yhdysvalloissa – ei enää pistoksia
Ikäviä oireita
Jos allergeenejä eksyy ruokaan, voi se aiheuttaa ruoka-allergikolle pitkäaikaisiakin oireita. Tyypillisiä oireita ovat liiton mukaan suolisto-oireet, iho-oireet, kutina ja turvotus.
Pahimmassa tapauksessa allergikko voi saada anafylaksian eli henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion.
Ruoka voi aiheuttaa myös muita kuin allergisia oireita. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia ja toiminnalliset vatsavaivat sekoitetaan usein allergiaan.
– Allerginen voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa tai hänellä on seuraavat kolme päivää ikävää ihottumaa. Hän voi joutua myös sairaalaan, jos hän saa anafylaktisen kohtauksen, havainnollistaa Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala.
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Lapsilla allergisia oireita aiheuttavat eniten kananmuna, maito ja vehnä. Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä.
Katso myös: Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa