Suuri riski allergisille? Ruokaviraston uusi linjaus huolestuttaa terveysjärjestöä: "Valmistajien pitäisi välttää niitä viimeiseen asti"

2:38img
KATSO MYÖS: Kariitta löysi hengenvaaralliseen maitoallergiaansa apua siedätyshoidosta.
Julkaistu 25.03.2022 08:22

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että Ruokaviraston helpotukset elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin aiheuttavat riskitilanteita allergisille.

Kerroimme torstaina Ruokaviraston myöntävän helpotuksia pakkausmerkintöihin Suomessa Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Sodan vuoksi joidenkin raaka-aineiden saatavuus Ukrainasta ja Venäjältä on vaikeutunut.

Ukrainan sodan vuoksi elintarvikealan toimijat voivat joutua tekemään äkillisiä muutoksia valmistusaineisiin. Tällöin elintarvikkeen koostumus ei välttämättä täysin vastaa suomen- ja ruotsinkielisissä pakkausmerkinnöissä annettuja tietoja.

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa tiedotteessaan, että myönnetyt muutokset voivat kuitenkin aiheuttaa riskitilanteita allergisille ja hankaloittaa ruoka-allergisten elämää.

Lue lisää: Sipsien ja keksien ainesosat saattavat muuttua suomalaiskaupoissakin – Ruokavirastolta uusi linjaus Ukrainan sotaan liittyen

Ruokaviraston vaatimusten mukaan yritysten tulee kertoa yleisimmin allergisoivien ainesosien muutoksista pakkauksissa. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tämä tarkoittaa käytännössä vain neljäätoista ainesosaa, kuten pähkinöitä, maitoa ja gluteenia.

Muutoksista kerrotaan esimerkiksi elintarvikkeen lähellä olevalla taululla. Jos korvaava ainesosa ei kuitenkaan ole yleisesti allergisoiva, mutta aiheuttaa mahdollisesti allergiaoireita, yrityksen tulee kertoa ainesosamuutoksisa ja korvaavista raaka-aineista vähintään verkkosivuillaan sekä toimittaa tieto kaupalle.

– Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua, ja kuluttajien oikeus riittäviin tietoihin pitää varmistaa, Ruokavirasto muistutti tiedotteessaan.

Lue myös: Milloin ihottumasta pitää huolestua? Pidä silmällä näitä oireita

"Suuri riski allergisille"

Allergia-, iho- ja astmaliitto huomauttaa omassa tiedotteessaan, että Ruokaviraston päätös tarkoittaa sitä, että kuluttaja ei voi luottaa siihen, että hänen ostamansa tuotteen ainesosaluettelo pitää paikkansa, eikä siis siihen, että tuote ei sisällä häntä tai vaikkapa hänen lastaan allergisoivia ainesosia.

Terveysjärjestö muistuttaa, että pahimmassa tapauksessa allergisoivan aineen nauttiminen voi johtaa anafylaksiaan eli äkilliseen, hengenvaaralliseen yliherkkyysreaktion.

Lue myös: Pienikin määrä allergian aiheuttajaa voi olla hengenvaarallinen allergiselle lapselle – tällaisia vaaratilanteita voi syntyä tietämättömyydestä

Muille kuin yleisimmille allergeeneille allergiset joutuvat myös käyttämään aikaa ja vaivaa selvittääkseen tuotteiden todelliset ainesosat, kun pakkausmerkintöihin ei voi luottaa. 

– Ainesosien muutos on suuri riski allergisille. Valmistajien pitäisi välttää niitä viimeiseen asti, Allergia-, iho- ja astmaliitto painottaa tiedotteessa.

Terveysjärjestö vetoaa yrityksiin, etteivät ne tekisi ainesosamuutoksia tuotteisiinsa. Ja jos muutoksia on pakko tehdä, niistä toivotaan merkintöjä pakkauksiin esimerkiksi tarroin.

Lue  myös: 3 asiaa, jotka ruoka-allergisten lasten vanhemmat haluavat sinun tietävän: "Todellisuus on yhtä hauskaa kuin sydänkohtaus"

Lue myös: Pienen tytön äiti varoittaa hiljalleen hiipivästä, vaarallisesta allergisesta reaktiosta: "Se ei näyttänyt yhtään siltä, mitä odotin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:22img

Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Entä mitkä tuoksut oireilevat herkimmin? Hengitysliiton järjestöjohtaja vastaa.

Lähteet: Allergia-, iho- ja astmaliitto, Ruokavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Allergiat