S-ryhmässä oli viime vuonna yksi selkeä läpimurtoruoka – myynti kasvoi käsittämättömällä tavalla yhdessä yössä: "Sellaista ei ole koskaan aiemmin tapahtunut"
Tämän päivän valtatrendit – helppous, elämyksellisyys, hyvinvointi ja vastuullisuus – näkyvät ruokakaupassa muun muassa vegetuotteiden, kotimaisen kalan ja alkoholittoman oluen kasvuna. Näistä erityisesti yksi tuoteryhmä teki viime vuonna ennennäkemättömän läpimurron.
S-ruokakaupoissa on viime vuosien ajan tehty töitä kotimaisen kalan puolesta. Kauppoihin on muun muassa tuotu sesonkikalakonsepti ja kalatarjontaa monipuolistettu. Kun kalakampanja lanseerattiin vuoden 2019 alussa, tapahtui jotain täysin ennennäkemätöntä: kalan myynti kasvoi S-ryhmän kaupoissa yli 20 prosenttia yhdessä päivässä – ja pysyi sillä tasolla.
– Koko tuoteryhmän kehitys on täysin poikkeuksellinen ja muutos tapahtui käytännössä yhdessä yössä. Sellaista ei ole koskaan aiemmin tapahtunut, S-ryhmän vähittäiskaupan valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo.
Kalabuumi kasvaa entisestään
Oksan mukaan kalassa on vieläkin isomman buumin mahdollisuus ja erityisesti tiettyjen kalalajien myynnille odotetaan kasvavaa myyntiä. Oksa ennakoi, että tänä vuonna nähdään läpimurtotuotteita, jotka ovat helposti valmistettavia ja joissa käytetään sesongin mukaisia vähemmän hyödynnettyjä kotimaisia kaloja, kuten silakkaa tai särkikaloja.
– Itämeri on esimerkiksi täynnä silakkaa, josta tällä hetkellä vain 5 prosenttia päätyy ihmisten suuhun. Suomalaiset haluavat syödä kalaa paljon enemmän, mutta sitä pidetään kalliina ja valmistamistakin työläänä.
Kalabuumi näkyy myös muissa kaupoissa ja myös valikoiman vastuullisuuteen panostetaan entistä enemmän. Esimerkiksi K-ryhmän ruokakaupat noudattavat K-ryhmän kala- ja äyriäislinjausta eikä niiden valikoimissa ole WWF:n kalaoppaassa vältettäviksi luokiteltuja lajeja. K-ruokakaupat suosivat valikoimissaan kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC -sertifioituja toimittajia.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"