Sääntö-Suomen kummallisuuksia: Klassikkodrinkki Long Island Iced Tean valmistamiseen tarvitaan baareissa erikoislupa
Suomessa drinkit saavat sisältää neljä senttilitraa vahvaa alkoholia. Monet tunnetut drinkit sisältävät kuitenkin enemmän alkoholia. Kuinka tämä on mahdollista?
Suomen lainsäädäntö on alkoholin anniskelun osalta hyvin tarkka. Klassikkodrinkkien juominen voi tyssätäkin juuri lainsäädäntöön, kun baarilla ei ole oikeuksia niitä valmistaa.
Sääntely jarruttaa ihmisten tutustumista juomiin
Helsinkiläisen Bar Lilla e:n baarimestari Jarkko Issukan mukaan alkoholin sääntely aiheuttaa paljon käytännön ongelmia ravintola-alalla työskenteleville.
Long Island Iced Tean ainesosat:
Tequilaa
Vodkaa
Rommia
Giniä
Sitruslikööriä
– Suomessa ei voi tarjoilla useita kansainvälisiä klassikkococktaileja niiden alkuperäisessä koossa ja muodossa ilman maksullista lupaa.
Esimerkiksi kaikkien tunteman Long Island Iced Tean myymiseen sen alkuperäisellä reseptillä tarvitaan erikoislupa. Tämä johtuu siitä, että juoman valmistamiseen käytetään 10 senttilitraa vahvaa alkoholia.
– Erikoisluvan saa hakemalla ja maksamalla tietyn summan rahaa. Lupa pitää uusia vuosittain ja siihen voi hakea useampaa drinkkiä kerralla. Hakukriteereinä ovat perustelut juoman soveltuvuudesta liikeideaan, Issukka kertoo.
Mittaaminen lainsäädännön mukaan voi olla hankalaa
Kun asiakas haluaa tilata klassikkococktailin, jonka valmistamiseen käytetään vahvoja alkoholeja, mittaamisesta voi tulla hankalaa. Issukka nostaa esimerkiksi suositun Vieux Carren, johon tulee konjakkia, viskiä, vermuttia, Dom-likööriä sekä bitteriä.
TIESITKÖ? Asetuksen alkoholijuomista ja väkiviinasta mukaan alkoholia saa anniskella kerrallaan vain yhden annoksen. Aterian yhteydessä voidaan kuitenkin tarjota samanaikaisesti useaa juomaa.
Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa. Juomia ei saa tarjota tuplana, sillä tällä anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat.
– Sen sijaan, että voisimme mitata alkoholit normaalisti mitoillamme, joudumme mittaaman kyseisen drinkin raaka-aineet siten, että jonkin ainesosan määräksi tulee 0,25 senttilitraa, jotta juoman suhteet säilyisivät.
Ainesosien tarkka mittaaminen voi olla hyvin pieninä määrinä lähes mahdotonta. Issukan mukaan Suomen vanhentunut alkoholilaki jarruttaa kansainvälistymistä muiden maiden tasolle.
– Kyseinen määrä pitäisi lainsäädännön mukaan mitata vaa’atulla mitalla, mutta määrän ollessa noin puolikkaan teelusikan kokoinen, tämä ei ole mahdollista. Tämän takia klassikkococktailien tekeminen Suomessa laadukkaasti ei ole mahdollista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku