Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalle

1:35imgKATSO MYÖS VIDEO: Näin Kari Aihinen neuvoo pilkkomaan sipulin.
Julkaistu 22.01.2024 14:16

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomessa vietetään nyt valtakunnallista sipuli-teemaviikkoa. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että sipulin maku on paikallaan lähes ruokaan kuin ruokaan.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että hyvää ruokaa ei synny ilman sipulia. Sipulista todella on moneksi ruoanlaitossa: se voi olla maun piristäjä tai ruoan raikkauden ja makeuden korostaja. Sipuli saa makuihin syvyyttä ja se tukee ruoan muiden ainesten makuja. 

Valtakunnallista sipuliviikkoa vietetään perinteiseen tapaan viikolla 4 (22.–28.1.2024). Sen kunniaksi MTK ry koosti yhteen sipulin syömisen hyödyt.

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja lapsikin kehui: "Ihan sikahyvää!"

Sipulin maku sopii lähes kaikkeen

MTK:n mukaan sipulin sisältämillä aromaattisilla öljyillä on kaksi tärkeää vaikutusta: ne aikaansaavat sipulille tyypillisen maun, mutta niiden sisältämät rikkiyhdisteet voivat myös itkettää raaka-ainetta käsitellessä. Paras keino välttää sipuli-itkut on käyttää tarpeeksi terävää veistä viiltoliikkein.

Hyviä makupareja sipulille: timjami, rosmariini, salvia, minttu ja persilja. Myös inkivääri, sienet, peruna ja juurekset pitävät sipulista, samoin miltei kaikki kasvis-, liha- ja kalaruoat.
 

Sipulin hyvien makuominaisuuksien salaisuus on umami.

– Umami on perusmaku siinä missä hapan, suolainen, karvas tai makeakin. Umami tehostaa ja tukee ruoan omia makuja ja aromeita. Se liittoutuu hyvin muiden mausteiden ja yrttien kanssa. 

Älä paista sipulia liikaa

Sipuli kannattaa aina kuumentaa maltillisesti. Sitä ei ole tarkoitus kärventää pannulla, vaan kuullottaa kypsäksi lempeästi. Liika paistaminen pilaa sipulin hyvän ominaismaun. 
 

Sipulin terveyshyödyt: Sipulin merkittävin antioksidantti on kversetiini. Kversetiini ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Osana kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota sipuli alentaa kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään sairauksien kehittymistä.
 

– Maun tulee jäädä tasapainoiseksi, hieman makeaksi. Salaatteihin sipulit on hyvä aina marinoida öljy-viinietikkaseoksessa, koska kaikki eivät voi syödä raakaa sipulia. Blinien lisäkkeeksi ja mätitarjoiluun kannattaa valita mietoa, makeaa sipulia tai huuhtaista voimakas sipulihakkelus siivilässä, MTK:sta muistutetaan. 

MTK vinkkaa, että keittiössä kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia sipuleita. Tavallisten, keltaisten ruokasipulien lisäksi ostoskoriin kannattaa napata myös punasipulia, valkosipulia, purjoa, ruohosipulia, salotti- ja ryvässipulia, makeaa sipulia, salaatti- ja jättisipuleita silloin, kun on niiden satokausi.

Lue myös: Kaupan paras ja halvin jauheliha? Vertailimme eri jauhelihatuotteita

Lähde: MTK ry

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2020.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka