Maailmanlaajuisesti tunnettu kokki Jamie Oliver jakoi Instagramissa yllättävän niksin sipulin käyttämiseen ruoanlaitossa, kertoo brittilehti Mirror.
Videolla niksi täydelliseen sipuliherkkuun, jonka voit valmistaa avotulella!
Televisiosta tuttu brittikokki Jamie Oliver kertoo käänteentekevästä sipuliniksistä, jolla hän saa lempipastaruokansa maistumaan entistäkin paremmalta. Oliver kokkasi italialaiseen ruokaan keskittyvässä ohjelmassaan mehevää tonnikala-katkarapupastaa hapanimeläkastikkeessa. Pastan valmistamisessa Oliver hyödynsi italialaiselta Nonna Rosannalta oppimaansa sipuliniksiä, jolla saa sipulit maistumaan vähemmän kitkeriltä.
Oliver kertoi niksistä Instagram-seuraajilleen:
– Käytän hänen niksiään ja pesen pilkotut sipulit tehdäkseni niistä miedomman makuisia. Kosteus tekee sipuleista myös erityisen makeita niiden kypsyessä.
Pistävä haju ja karvas maku johtuvat sipulissa olevista rikkihappoyhdisteistä ja tiosulfinaateista. Nämä yhdisteet vapautuvat sipulista siinä vaiheessa, kun pilkot sen: sipulin oma rikkipohjainen puolustusjärjestelmä aktivoituu, jotta hyönteiset ja eläimet eivät söisi sitä.
Kun peset rikkihappoyhdisteet pois, poistuu samalla suurin osa sipulin katkeruudesta. Kikkaa kannattaa siis kokeilla, jos haluat ruokaan erityisen pehmeitä ja makeita sipuleita.
Älä paista sipuleita liikaa
Muista myös, että sipuli kannattaa aina kuumentaa maltillisesti. Sitä ei ole tarkoitus kärventää pannulla, vaan kuullottaa kypsäksi lempeästi. Liika paistaminen pilaa sipulin hyvän ominaismaun.
– Maun tulee jäädä tasapainoiseksi, hieman makeaksi. Salaatteihin sipulit on hyvä aina marinoida öljy-viinietikkaseoksessa, koska kaikki eivät voi syödä raakaa sipulia. Blinien lisäkkeeksi ja mätitarjoiluun kannattaa valita mietoa, makeaa sipulia tai huuhtaista voimakas sipulihakkelus siivilässä, MTK:sta muistutettiin alkuvuodesta,
Keittiössä kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia sipuleita. Tavallisten, keltaisten ruokasipulien lisäksi ostoskoriin kannattaa napata myös punasipulia, valkosipulia, purjoa, ruohosipulia, salotti- ja ryvässipulia, makeaa sipulia, salaatti- ja jättisipuleita silloin, kun on niiden satokausi.