Sorbetin, kermajäätelön, gelaton ja jogurttijään erot – mikä on terveellisin?
Mikä jäätelölaji on terveellisin, ja mitä muita eroja jäätelöillä on keskenään?
Kesällä maistuu jäätelö kuin jäätelö, se on varmaa. Jäätelölajeja löytyy nykyään jokaiseen makuun: monilta kioskeilta saa sorbettia, italialaista gelatoa, kermajäätelöä ja jogurttijäätä. Mikä niistä on terveellisin vaihtoehto?
1. Sorbetti
Sorbetti valmistetaan yleensä mehusta, siirapista ja vedestä. Yksi annos hedelmäsorbettia sisältää keskimäärin 185 kaloria ja 34 grammaa sokeria, mutta ei ollenkaan rasvaa. Sorbetin rasvattomuus on hyvä asia, mutta sen huikea sokerimäärä tekee siitä sangen epäterveellisen herkun. Siinä ei myöskään ole kalsiumia, mitä maitopohjaisista jäätelöistä saa.
2. Kermajäätelö
Kermajäätelö valmistetaan maidosta, kermasta, sokerista ja munankeltuaisesta. Kupillinen vaniljakermajäätelöä sisältää noin 267 kaloria, 32 grammaa hiilihydraatteja ja 14 grammaa rasvaa. Kerman ja sokerin yhdistelmä tekee jäätelöannoksesta todella kaloripitoisen ja rasvaisen herkun.
3. Gelato
Klassinen italialainen jäätelö valmistetaan maidosta, munankeltuaisesta ja sokerista. Kerman puuttuminen tekee gelatosta hieman vähärasvaisemman version kermajäätelöstä. Rasvan vähäisyys korvautuu kuitenkin runsaalla sokeripitoisuudella. Pieni kupillinen gelatoa sisältää noin 200 kaloria, 9 grammaa rasvaa ja 25 grammaa sokeria.
4. Jogurttijää
Jogurttijään voisi kuvitella olevan todella terveellistä, koska se sisältää kerman sijasta vähärasvaista jogurttia. Jogurttijää on kuitenkin yllättävän kalori- ja sokeripitoista syötävää. Pienessä annoksessa jogurttijäätä on keskimäärin 215 kaloria, 3 grammaa rasvaa ja 38 grammaa sokeria. Lisäksi annokseen tulee mukaan lisää sokeria ja kaloreita, kun mukaan lasketaan valitsemasi päällysteet ja kastikkeet.
5. Paras vaihtoehto
Gelatossa on vähemmän sokeria kuin sorbetissa, mutta sorbetin sokeri tulee hedelmistä ja siirapista eikä lisätystä sokerista. Sorbetti voi siis olla näistä jäätelövaihtoehdoista suositeltavin!
Lähde: Hellawella.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"