Mitä eroa kermaviilillä, smetanalla ja ranskankermalla oikeasti on? Vastaus saattaa yllättää
Tunnetko sinä jo hapankermatuotteiden eron? Kermaviili, ranskankerma ja smetana ovat periaatteessa yksi ja sama tuote, vain eri rasvapitoisuuksilla.
Kermaviili, ranskankerma ja smetana ovat miedosti hapatettuja valmisteita, joita käytetään ruoanvalmistukseen, leivontaan ja sellaisenaan lisäkkeinä esimerkiksi keittoihin ja kasvisruokiin.
Tuotteiden rasvapitoisuus vaihtelee 12 – 42 prosentin välillä. Rasvapitoisuus määrittää myös sen, millaiseen ruoanlaittoon ne parhaiten sopivat.
Kermaviili:
Kermaviili sisältää yleensä noin 12 prosenttia rasvaa. Kermaviilistä on kuitenkin olemassa myös kevyempiä versioita kaupan hyllyillä. Kermaviili sopii parhaiten erilaisiin kylmiin kastikkeisiin ja dippeihin. Sitä voi käyttää myös erilaisten piirakoiden täytteissä. Kermaviili kestää siis kuumentamista.
Smetana:
Smetana on rasvaisempi kermaviilin versio ja se sisältää yli 40 prosenttia rasvaa. Smetana kestää pidempää kuumennusta hyvin. Smetanaa voi myös vaahdottaa ja pursottaa.
Smetana sopii mainiosti pitkään haudutettaviin pata- ja uuniruokiin. Smetanaa käytetään monissa venäläisen ruokakulttuurin klassikoissa, kuten stroganoffissa, borssikeitossa ja blineissä.
Ranskankerma:
Creme fraiche eli ranskankerma viimeistelee esimerkiksi keitot, pastat ja piirakat täyteläisen makuisiksi. Ranskankermaa löytyy sekä täysirasvaisena (noin 28 prosenttia rasvaa) että kevyempinä vaihtoehtoina. Ranskankerma ei kestä pitkää kuumennusta.
Lähteet: Valio, Arla, Ruokatieto,
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka