Tunnetko sinä jo hapankermatuotteiden eron? Kermaviili, ranskankerma ja smetana ovat periaatteessa yksi ja sama tuote, vain eri rasvapitoisuuksilla.
Kermaviili, ranskankerma ja smetana ovat miedosti hapatettuja valmisteita, joita käytetään ruoanvalmistukseen, leivontaan ja sellaisenaan lisäkkeinä esimerkiksi keittoihin ja kasvisruokiin.
Lue myös: Kuva kiteyttää neronleimauksen: Simppeli muutos kaupan sipsihyllyllä saa miettimään, miksi näin ei ole tehty aina
Tuotteiden rasvapitoisuus vaihtelee 12 – 42 prosentin välillä. Rasvapitoisuus määrittää myös sen, millaiseen ruoanlaittoon ne parhaiten sopivat.
Kermaviili:
Kermaviili sisältää yleensä noin 12 prosenttia rasvaa. Kermaviilistä on kuitenkin olemassa myös kevyempiä versioita kaupan hyllyillä. Kermaviili sopii parhaiten erilaisiin kylmiin kastikkeisiin ja dippeihin. Sitä voi käyttää myös erilaisten piirakoiden täytteissä. Kermaviili kestää siis kuumentamista.
Smetana:
Smetana on rasvaisempi kermaviilin versio ja se sisältää yli 40 prosenttia rasvaa. Smetana kestää pidempää kuumennusta hyvin. Smetanaa voi myös vaahdottaa ja pursottaa.
Smetana sopii mainiosti pitkään haudutettaviin pata- ja uuniruokiin. Smetanaa käytetään monissa venäläisen ruokakulttuurin klassikoissa, kuten stroganoffissa, borssikeitossa ja blineissä.
Ranskankerma:
Creme fraiche eli ranskankerma viimeistelee esimerkiksi keitot, pastat ja piirakat täyteläisen makuisiksi. Ranskankermaa löytyy sekä täysirasvaisena (noin 28 prosenttia rasvaa) että kevyempinä vaihtoehtoina. Ranskankerma ei kestä pitkää kuumennusta.
Lähteet: Valio, Arla, Ruokatieto,