Kruunuhakalaisessa pizzeriassa kehitetty vegaaninen döner eli vöner leviää ympäri Suomen ravintoloita kohti ruokakauppoja, suuria ravintolaketjuja ja jopa Euroopan markkinoita.
Vielä reilu puolitoista vuotta sitten vegaani oli ravintoloitsija Siva Parlarille täysin tuntematon käsite. Ystävänsä innoittamana mies lähti kuitenkin lisäämään vegaanisia pizzoja Kruunuhaan Pizza Expressin valikoimiin. Tuotteet alkoivat kerätä suosiota sosiaalisessa mediassa jo ennen niiden ilmestymistä.
– Meille tuli ravintolaan monia puheluita ja ihmiset tulivat ovelle asti kysymään vegaanipizzojen saatavuudesta, vaikka olimme vasta ilmoittaneet, että saatamme harkita niiden lisäämistä.
Vegaanipizzat olivat heti hittituote. Parlar alkoikin etsiä lisää tietoa vegaaniudesta, ja hän halusi luoda perinteisille lihavaihtoehdoilla vegaaniset vaihtoehdot. Kun pizzat ja falafel olivat jo tarjolla, jäi jäljelle kebab.
Vehnäproteiinista valmistettava lihankaltainen seitan on ollut jo maailmalla pidemmän aikaa tuttu tuote, mutta sitä ei ollut ravintolakäyttöön saatavilla. Parlar päättikin alkaa valmistaa tuotetta itse.
– Rakensin tuotetta omassa ravintolakeittiössä monta kuukautta, lähdin ihan tyhjästä, etsin reseptejä ja käytin omaa kokemustani. Siinä meni viisi kuukautta, että saatiin hyvä resepti aikaiseksi. Maku ja muu löytyivät todella nopeasti, mutta haastetta tuotti koostumus. Minulle oli pääprioriteetti saada se vartaaseen niin, että se pysyy kasassa ja sitä voi leikata suoraan kebabin tavoin.
26-vuotis Parlar kertoo, ettei itse ole koskaan opiskellut tuotekehitystä eikä miehellä ole edes ravintola-alan koulutusta. Kuitenkin 18-vuotiaana aloitettu yrittäjyys ja pitkä ravintola-alan kokemus tarjosivat visioita, ajatuksia ja käytännön osaamista, josta tuotteen kehitys lähti.
"Siitä tuli suuri buumi"
Lopulta täydellinen vöner valmistui viime vuodenvaihteessa, jonka jälkeen Parlar alkoi etsiä sopivaa tehdasta, joka voisi alkaa valmistaa tuotetta hänen ravintolansa käyttöön.
– Kun tuotetta alettiin myymään, ei ollut edes ajatusta, että sitä myytäisiin joskus muuallakin. Heti ensimmäisenä viikonloppuna sitten huomasimme, että siitä tuli suuri buumi, tätä tuotetta halutaan.
Tuotteen tultua markkinoille huhtikuussa kiinnostuivat monet muutkin ravintolat uutuustuotteesta, ja ottivat Parlariin yhteyttä: hekin halusivat vöneriä omiin ravintoloihinsa. Parlarin mukaan suuri suosio yllätti.
Nyt, puoli vuotta myöhemmin, vöneriä saa Suomesta 15 eri kaupungista, yli 60 ravintolasta. Ravintolat levittyvät tällä hetkellä Etelä-Suomesta Vaasaan, Joensuuhun ja Jyväskylään, mutta vöneriä saa pian entistä pohjoisemmasta, esimerkiksi Oulusta.
Seuraava laajennus tulee vielä tämän vuoden puolella: vöneriä aletaan myydä ruokakaupoissa. Myös pidemmän tähtäimen suunnitelmia on kehitteillä.
– Meillä on keskusteluja tuotteen myynnistä ulkomailla, sekä muutamien suurten, tunnettujen suomalaisten ravintolaketjujen kanssa.
Parlar paljastaa, että tuotteesta ollaan oltu kiinnostuneita ainakin Virossa, Latviassa, Liettuassa, Ruotsissa, Norjassa sekä Iso-Britanniassa.
Ensimmäinen suomalainen vartaasta myyty vegekebab
Vönerin pääraaka-aineena käytetään seitanin tavoin vehnäproteiinia, joten se ei ole gluteeniton. Vöner on nyt Suomessa rekisteröity tavaramerkki, jota valmistaa Vöner Oy.
Vegaanisen kebabin kerrotaan syntyneen alun perin Berliinissä, myös perinteisen dönerin kotikaupungissa. Parlar ei kuitenkaan itse vieraillut Saksassa tuotetta kehittäessään, mutta myöntää, että vaikutuksia maailman trendeistä on myös suomalainen tuote saanut.
Vaikka yksittäisissä ravintoloissa saatetaan itse valmistaa omissa keittiöissä seitania, on Vöner Oy:n valmistama tuote ilmeisesti ensimmäinen suomalainen vegaaninen kebab, joka myydään vartaassa ja jota tuotetaan näin laajasti.
Ravintoloihin on pääosin myyty juuri vartaassa olevaa vöneriä, mutta myös vegaanisia pihvejä. Nyt myös makkarat ovat kehitteillä, ja vöneriä on tulossa eri makuisina.
– Tuote ei ole minkään tukun myytävänä. Me käymme henkilökohtaisesti jokaisessa jälleenmyyntipaikassa eli ravintoloissa tällä hetkellä, ja koulutamme ravintolat käyttämään tätä tuotetta ja varmistamme, että kaikki vönerin kanssa tarjoiltavat kastikkeet, lisukkeet ja muut ovat täysin vegaanisia.
Maistuu myös sekasyöjille!
Pääosin vöneriä pyritään tarjoilemaan kokonaan vegaanisissa annoksissa, johon Vöner Oy kouluttaa ravintolan työntekijät. Vaikka Parlarin mukaan ideana on varmistaa, että vegaaneille löytyy ruokavaihtoehtoja mistä tahansa kaupungista.
– Varsinkin näin Lihaton lokakuu -kampanjan aikana olemme huomanneet, että monet asiakkaat haluavat lihaversion korvaukseksi vöneriä. Se ei ole mitenkään vain vegaanien suosima tuote, vaan siitä tykätään, koska se muistuttaa paljon kebabia.
Parlar kertookin, että tuotteen kehitysvaiheessa ystäville ja tutuille järjestetyissä sokkotesteissä ei uskottu vönerin olevan lihatonta. Testeissä maisteltiin sekä kebabia että vöneriä. Facebookin ja sähköpostin kautta yritys on saanut paljon hyvää palautetta.
– Nyt eletään sellaista aikaa, että ihmiset ymmärtävät, mitä lautasella on. Ihmiset pyrkivät olemaan eettisempiä ja ekologisempia, ja ajattelevat maailmaa, ympäristöä ja luontoa enemmän.
– Vähän niin kuin kauramaito tai soijamaito, niitäkin on alettu suosimaan kun on ymmärretty, miten maitoa tuotetaan ja mitä se aiheuttaa ympäristölle. Tällainen tieto on tullut ihmisille meidän yrityksen kannalta hyvään aikaan, tai me olemme tulleet hyvään aikaan markkinoille.
Parlarin mukaan ihmisiä saattaa yllättää, että Vöner Oy:llä on tällä hetkellä vain kaksi työntekijää. Yritys ei ole saanut mitään ulkopuolista rahoitusta toimintaansa, ja Parlar paljastaa, etteivät hekään ole vielä nostaneet yrityksestä palkkaa. Parlarilla, Vöner Oy:n toimitusjohtajalla ei ole edes toimistoa.
Vegaanisten tuotteiden lisäksi vegaaniset arvot näkyvät myös yrityksen toiminnassa. Parlarin mukaan Vöner Oy pyrkii olemaan Suomen ensimmäinen täysin vegaaninen yritys tuotteista yhteistyökumppaneihin.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.