Yleinen virhe teen valmistuksessa pilaa juoman maun ja kumoaa terveyshyödyt. Ethän tee tätä virhettä?
Kaikki teelaadut saadaan samasta, Camellia sinensis -teepensaasta. Teet voidaan jakaa pääryhmiin niiden valmistustavan mukaan. Teelaatuja ovat valkoinen tee, vihreä tee, oolong-tee, musta tee ja puer-tee. Eri teelaadut vaativat erilaiset valmistustavat.
Eri teelaaduille eri lämpötilat
Yleinen ohje on, että teen valmistuksessa ei tulisi koskaan käyttää kiehuvaa vettä. Kiehuva vesi polttaa herkät teelehdet, jolloin maku muuttuu helposti kitkeräksi.
Liian kuuma vesi tappaa myös osan teen hyvistä terveysvaikutuksista. Asiantuntijan mukaan tämä onkin yksi suomalaisten pahimmista virheistä teen valmistuksessa.
– Veden keittäminen 100-asteiseksi saa vihreän teen maistumaan ruoholta ruohonleikkurissa. Kaikki voi varmasti kuvitella, että se ei ole hyvää, teesommelier Stefan Sjöholm totesi helmikuussa Fastfood&Cafe -messuilla Helsingissä.
Mitä hienommaksi teelehdet on murskattu, sitä nopeammin tee hautuu ja kitkeröityy.
Eri teelaadut tarvitsevat eri haudutuslämpötilat:
Valkoinen tee: 65–75°C, 4–7 minuuttia
Vihreä tee: 75–85°C, 3–4 minuuttia
Musta tee: 85–95°C, 4–5 minuuttia