Makaronivelli on monen lapsuudesta tuttu ehdoton ykköshitti, mutta muistatko vielä uusmaalaisen perinneherkun, perunapuuron?
Inkoonpuuro eli tutummin perunapuuro juontaa nimensä historiasta. Suomen ensimmäiset perunat saapuivat nimittäin Inkooseen, Fagervikin ruukille saksalaisten työntekijöiden mukana 1730-luvulla. Myös ensimmäiset perunat Suomessa viljeltiin Fagervikin kartanossa.
Perunan käyttö kuitenkin yleistyi Suomessa vasta, kun Pommerin sotaan vuosina 1757–1762 osallistuneet suomalaiset olivat tutustuneet perunaan Saksassa.
Ajan myötä perunan merkitys viljelys- ja ruokakasvina kasvoi, ja se syrjäytti suosiossaan nauriin.
Peruna taipuukin suomalaiskeittiössä moneen, myös puuroksi. Poimi talteen perinteisen perunapuuron resepti.
Inkoonpuuro eli perunapuuro:
2 litraa perunoita
1 1/2 litraa vettä
1 tl suolaa
4-6 dl karkeita ruisjauhoja
- Kuori ja paloittele perunat.
- Kiehauta vesi, lisää perunat ja suola ja keitä perunat pehmeiksi.
- Kaada keitinvesi talteen.
- Soseuta perunat ja lisää keitinvettä.
- Kiehauta ja sekoita mukaan ruisjauhot. Hauduta puuroa alhaisella lämmöllä ½-1 tuntia. Sekoita silloin tällöin.
- Tarjoile vastakeitettynä voisilmän ja maidon kera. Kylmä puuro on hyvää paistettuna.
Lähteet: Inkoon kunta, Suomen Siemenperunakeskus