Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalaisten suosikkilisuke taipuu puuroksi – muistatko tämän herkun?

perunat
Shutterstock
Julkaistu 21.03.2015 08:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Makaronivelli on monen lapsuudesta tuttu ehdoton ykköshitti, mutta muistatko vielä uusmaalaisen perinneherkun, perunapuuron?

Inkoonpuuro eli tutummin perunapuuro juontaa nimensä historiasta. Suomen ensimmäiset perunat saapuivat nimittäin Inkooseen, Fagervikin ruukille saksalaisten työntekijöiden mukana 1730-luvulla. Myös ensimmäiset perunat Suomessa viljeltiin Fagervikin kartanossa.

Perunan käyttö kuitenkin yleistyi Suomessa vasta, kun Pommerin sotaan vuosina 1757–1762 osallistuneet suomalaiset olivat tutustuneet perunaan Saksassa.

Ajan myötä perunan merkitys viljelys- ja ruokakasvina kasvoi, ja se syrjäytti suosiossaan nauriin.

Peruna taipuukin suomalaiskeittiössä moneen, myös puuroksi. Poimi talteen perinteisen perunapuuron resepti.

Inkoonpuuro eli perunapuuro:

2 litraa perunoita
1 1/2 litraa vettä
1 tl suolaa
4-6 dl karkeita ruisjauhoja

  1. Kuori ja paloittele perunat.
  2. Kiehauta vesi, lisää perunat ja suola ja keitä perunat pehmeiksi.
  3. Kaada keitinvesi talteen.
  4. Soseuta perunat ja lisää keitinvettä.
  5. Kiehauta ja sekoita mukaan ruisjauhot. Hauduta puuroa alhaisella lämmöllä ½-1 tuntia. Sekoita silloin tällöin.
  6. Tarjoile vastakeitettynä voisilmän ja maidon kera. Kylmä puuro on hyvää paistettuna. 

Lähteet: Inkoon kunta, Suomen Siemenperunakeskus

Lisää aiheesta:

Sarin mummo lisäsi perunamuusiin yhden erityisen ainesosan: "Tuo muusille upean maun" – oletko testannut? Joko olet kokeillut tätä perinneherkkua? Näin valmistuu Inkoon puuro!Mummolan suosikki ja kouluruokien inhokki! Retroruokien klassikko herättää vahvoja muistoja – söitkö sinäkin makaronivelliä? Tv-kokki vinkkaa: Täydellinen tapa valmistaa uudet perunat – tätä kannattaa kokeilla!Paluu menneisyyteen: Helmipuuro jakaa mielipiteet – muistatko vielä?Paluu menneisyyteen: Muistatko vielä makaronivellin?

Tuoreimmat aiheesta

Peruna