Vuonna 2013 samppanjan maailman myydyimpänä kuohuviininä ohittanutta proseccoa tarjoillaan myös Suomessa monissa kesäjuhlissa – vai tarjoillaanko?
Italialainen kuohuviini, prosecco, on kasvattanut suosiotaan ympäri maailmaa jo pitkään. Italiasta kantautuvat uutiset eivät kuitenkaan ole proseccon ystäville mukavaa kuunneltavaa, sillä proseccoa saattaa olla pian tavallista huonommin saatavilla.
TIESITKÖ? Prosecco on kuivaa tai erittäin kuivaa kuohuviiniä, joka tehdään pääosin Glera-rypäleistä. Prosecco valmistetaan nopealla tankkikäymismenetelmällä useimmiten niin, että rypälemehu käytetään ensin valkoviiniksi, jonka jälkeen suoritetaan kuplat muodostava toinen käyminen tankissa. Tämän valmistusprosessin ansiosta prosecco saavuttaa heleän ja tuoreen hedelmäisen aromimaailmansa.
"Viime vuonna sato oli todella huono"
Viinintuottaja Bisolin vientijohtaja Roberto Cremonese kertoi The Drinks Business -lehdelle, että proseccosta saattaa tulla vielä pula. Ongelmat maailman suosituimman kuohujuoman valmistamisessa johtuvat siitä, että vuoden 2014 rypälesato jäi paljon odotettua huonommaksi.
– Viime vuonna sato oli todella huono, ja se jäi puoleen tavallisesta joissain paikoissa. On hyvin mahdollista, että siitä (proseccosta) tulee pula ympäri maailmaa, Cremonese kertoo.
– Elokuussa meille selviää, kuinka paha ongelma on, sillä silloin kuulemme, paljonko juomaa on varastoissa. Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa, kuinka paljon heillä sitä on, Cremonese jatkaa.

