Cava, prosecco vai samppanja? Suomalainen viiniasiantuntija neuvoo juhlajuoman valinnassa: "Ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota siihen..."
Huomenta Suomi Extra -lähetyksessä vierailleen Master of Wine Essi Avellanin mukaan maailmalla vallitsee tällä hetkellä kuohuviini- ja samppanjabuumi – ihmiset tykkäävät juoda kevyempiä juomia. Eikä kuohuvia haluta ainoastaan juoda, vaan niistä halutaan myös oppia lisää.
Samppanjaa lähdetään maistelemaan kuin mitä tahansa muutakin viiniä, mutta sillä erotuksella, kuplat tuovat nautintoon oman lisäelementtinsä.
– Ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota siihen, miltä kuplat näyttävät lasissa, sillä jokainen lasi on erilainen, Avellan opastaa samppanjan maistelun saloihin.
Prosecco hurjassa suosiossa
Espanjalainen cava, italialainen prosecco ja ranskalainen samppanja ovat kaikki suosittuja, mutta täysin erilaisia juomia. Samppanja tulee Champagnen maakunnasta, jossa on Avellanin mukaan hyvin erityislaatuinen ilmasto ja maaperä, ja täällä tuotetut viinit ovatkin luonteeltaan hyvin hapokkaita.
– Cava on tuotettu samppanjamenetelmällä, mutta eri lajikkeista ja täysin eri ympäristössä. Hapokkuudeltaan se on lempeämpi ja pehmeämpi, mutta myös lyhytikäisempi, Avellan toteaa.
Prosecco valmistetaan puolestaan tankkimenetelmällä täysin omista lajikkeistaan. Avellanin mukaan proseccon hurjaa suosiota selittää muun muassa se, että kuohuva on tyyliltään hyvin pehmeä ja neutraali – se on erinomainen kuohuva aloittelevalle juomaharrastajalle.
– Seuraavan viiden vuoden aikana proseccon tuotannon odotetaan nousevan miljardiin pulloon, Avellan kertoo.
Miten valita hyvä viini? Millainen vaikutus ilmastonmuutoksella on kuohuviineille ja samppanjoille? Mikä tekee samppanjasta erityisen juoman? Katso koko haastattelu videolta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"