Nämä kuohuviinit viedään nyt käsistä: "Valtavan suosittuja"
Millaiset kuohuviinit maistuvat nyt suomalaisille? Selvitimme viiniasiantuntijalta tämä hetken kuohuviinitrendit.
Jos suomalaiset olivat ennen vahvasti espanjalaisten cava-kuohuviinien pauloissa, viime vuosina niiden ohi ovat kiilanneet vaivihkaa italialaiset proseccot. Proseccojen suosion kasvua selittää ainakin muutaman vuoden takainen roseeprosecco-ilmiö.
Proseccot valtavan suosittuja – crémantit uutena haastajana
Wennercon viiniasiantuntija Joonas Vainio vahvistaa proseccojen olevan edelleen vahvin trendi kuohuviineissä.
– Proseccot ovat valtavan suosittuja, ehkä juuri sen takia, että ne ovat helposti lähestyttäviä, Vainio arvioi MTV Uutisille.
Suomalaiset ovat niin ruoka- kuin juomavalinnoissaankin hyvin hintatietoisia ja tämä näkyy myös kuohuviinihyllyillä. Vainion mukaan monien muiden alkoholijuomien tapaan myös proseccojen hinnat ovat kavunneet ylöspäin. Niinpä myös proseccoille on löytynyt uusia haastajia.
– Kun monien proseccojen hinnat ovat hieman nousseet, niin samassa hintaluokassa kilpailevat nyt myös ranskalaiset crémantit.
Samppanjamenetelmällä valmistettujen crémantien hinnat lähtevät noin 15 eurosta ylöspäin.
– Ne osuvat mielenkiintoiseen hintapisteeseen ja tarjoavat askeleen laadullisesti ylöspäin monista proseccoista.
Vainio kuvailee crémant-kuohuviinien asettuvan arkisen proseccon ja laadukkaan samppanjan välimaastoon. Moni asiantuntija sanoo laadukkaan crémantin olevan usein jopa parempaa kuin peruslaatuinen samppanja.
Englantilaista kuohuviiniä luksuksen janoon
Erityisesti viiniharrastajia on kuplivien maailmassa kiehtoneet jo jonkin aikaa myös englantilaiset kuohuviinit. Niiden hintataso on tosin monelle liikaa ainakin arkiseen kilistelyyn.
– Englantilaiset kuohuviinit kilpailevat luksusviinikategoriassa. Niiden hinnat lähtevät noin 40 eurosta, joten ne ovat tietyllä tavalla samppanjan kilpailijoita, Vainio sanoo ja vinkkaa vielä:
– Laadullisesti englantilaiset kuohuviinit ovat huikeita, joten jos haluaa kokeilla jotain uutta, niin sieltä löytyy superherkullisia ja kiinnostavia tuotteita.
Kuohuviinejä muovipulloista?
Viinipakkauksissa on viime vuosina nähty monenlaisia innovaatioita ja myös asenteet erilaisia pakkauksia kohtaan ovat selvästi muuttuneet.
Winestaten viiniasiantuntija ja Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoi syksyllä ympäristöystävällisten pakkausten ottavan koko ajan vankempaa jalansijaa Alkon hyllyillä.
– Uskon, että kymmenen vuoden päästä lasipullot ovat arkiviinien osalta jo historiaa, Meriluoto arveli tiedotteessa.
Arkiviineillä Meriluoto viittasi alle 13 euron hintaluokan viineihin, joita joita ei ole tarkoitettu ikäännytettäväksi. Nämä viinit siis nautitaan pian ostohetken jälkeen.
Kuohuviinejä ei kuitenkaan niin vain muovi- tai pahvipakkauksiin pakata, sillä juomien sisältämä hiilidioksi vaatii käytännössä ympärilleen painetta kestävän lasin. Nyt markkinoille on kuitenkin jo ilmestynyt ensimmäisiä vaihtoehtoisia pakkauksia, kertoo Wennercon Joonas Vainio.
Syksyllä Alkon valikoimiin tuli ensimmäinen muovipulloon pakattu kuohuva, italialainen Tutto è possibile. Kyseessä ei ole puhdas kuohuviini, vaan puolikuohuva.
Tavallisten kuohuviinien pakkaaminen muovipulloihin vaatisi kuitenkin myös lainsäädöllisiä muutoksia: esimerkiksi samppanjan ja proseccon valmistukselle ja pakkaamiselle on olemassa tarkat kriteerit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka