Taffelin sipseihin merkittävä muutos toukokuun loppupuolella – yhtä raaka-ainetta ei nyt saa: "Vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan"

shutterstock_600866324
Sipsien oleellinen raaka-aine menee tilapäisesti vaihtoon Ukrainan sodan aiheuttaman pulan vuoksi. Shutterstock

Ukrainan sodan aiheuttama raaka-ainepula vaikuttaa muun muassa sipsien ainesosiin.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla perehdyttiin torstaina kotimaisen perunan tilanteeseen. Kotimainen varastoperuna on loppumaisillaan, eikä sitä tänä vuonna näillä näkymin riitä suomalaisen varhaisperunakauden alkuun saakka.

SOK:n tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakan mukaan varsinaisesta perunakatovuodesta ei voida puhua, mutta huono satokausi heijastuu kyllä hieman perunoiden saatavuuteen kesän kynnyksellä.

– Pitkin talvikautta uutisoitiin, että peruna on loppumassa kovinkin aikaisin tänä keväänä. Nyt alkaa hahmottua, että näillä varastoilla päästään kesäkuun alkuun, Puhakka totesi S-ryhmän perunatilanteesta.

Myös teollisuudessa käytettävän perunan osalta voi Puhakan arvion mukaan tulla saatavuusongelmia. Taffelin omistavan Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kertoi aiemmin, että ainakaan Taffelin perunalastuissa käytettävät perunat eivät ole loppumassa.

– Maailmantilanne on vaikuttanut myös perunan raaka-ainemarkkinaan, muun muassa lisääntyneiden kustannusten kautta. Omalta osaltamme meillä ei kuitenkaan ole häiriöitä saatavuudessa. Meillä on pitkäaikaisia sopimuksia kotimaisten perunanviljelijöiden kanssa, mikä tuo tiettyä turvaa myös raaka-ainesaatavuuteen.

Auringonkukkaöljy vaihtuu tilapäisesti palmuöljyyn

Taffelillakin on kuitenkin jouduttu miettimään perunalastujen valmistuksessa käytettävää öljyä uusiksi maailmantilanteen vuoksi. Olin kertoo, että Ukraina on maailmanlaajuisesti suurin auringonkukkaöljyn tuottaja, ja tuottaa yhdessä Venäjän kanssa noin 80 prosenttia globaalista volyymista.

– Tämän volyymin poisjääminen vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan ja auringonkukkaöljylle pitää löytää vaihtoehtoisia raaka-aineita, Olin kertoo MTV Uutisille.

Segregoitu palmuöljy on sertifioitua palmuöljyä, joka pidetään erillään ei-sertifioidusta läpi koko toimitusketjun.

Taffelilla on pystytty turvaamaan kasviöljyn saatavuus, eikä tuotantoa näin ollen jouduta rajoittamaan. Pula auringonkukkaöljystä tarkoittaa kuitenkin sitä, että yhtiössä vaihdetaan tilapäisesti sertifioituun ja segregoituun palmuöljyyn. 

– Vaihto tapahtuu perunalastujen osalta näillä näkymin toukokuun loppupuolella.

Olinin mukaan vaihto toiseen kasviöljyyn ei juurikaan vaikuta tuotteiden makuun, sillä palmuöljy on neutraali makuprofiililtaan. Kuinka kauan tuotteissa sitten joudutaan käyttämään palmuöljyä auringonkukkaöljyn sijaan?

– Teemme jatkuvasti töitä löytääksemme vaihtoehtoisia toimittajia auringonkukkaöljylle, jotta voimme vaihtaa takaisin siihen niin nopeasti kuin mahdollista. Vielä on liian aikaista puhua tietystä ajankohdasta. 

Kiistelty palmuöljy on maailman käytetyin kasviöljy

Palmuöljyn tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja lisäksi sitä pidetään epäterveellisenä kovana rasvana. Vaikka palmuöljyä tuotetaan myös vastuuullisesti, sen laajeneva tuotanto voi muodostaa uhkan sademetsäalueille Kaakkois-Aasiassa.

Ruokaviraston mukaan palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa erityisesti sen kiinteän olomuodon takia. Palmuöljyä käytetään sipsien lisäksi esimerkiksi monissa keksituotteissa, suklaissa, margariineissa sekä kosmetiikassa.

Yle kertoi keskiviikkona Indonesian asettaneen palmuöljylle vientikiellon hilitäkseen hintojen nousua ja turvatakseen saatavuuden kotimaassa. Pellervon taloustutkimukselta kerrottiin Ylelle, että palmuöljyn saantivaikeudet eivät juurikaan näy Suomessa, koska monet suomalaiset yritykset ovat jo vähentäneet palmuöljyn käyttöä ympäristösyiden takia.

Jos Ukrainan sota jatkuu eikä auringonkukkaöljyn tuotanto palaudu, on ympäristöjärjestö WWF:n mukana mahdollista, että kasviöljypulaa paikataan soijaöljyllä. Ylen artikkelissa kuitenkin muistutetaan, että palmuöljy on maailman tuottavin öljykasvi: samalla pinta-alalla saadaan huomattavasti suurempi sato kuin muista öljykasveista.

Katso myös video: Miten Pringles-sipsit kuuluu oikeasti syödä?

Oletko aina syönyt Pringlesejä väärin? 0:41
Oletko aina syönyt Pringlesejä väärin?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!