IS: Panda muutti kaikessa hiljaisuudessa suosittujen suklaakonvehtiensa reseptiä – kiistelty ainesosa lähti
Kaikki Pandan suklaatuotteet ovat nyt palmuöljyttömiä, kertoo Ilta-Sanomat.
Panda on poistanut kiistellyn palmuöljyn muun muassa suosituista, monen suomalaisen joulupöydästä löytyvistä suklaakonvehdeista. Pandalta kerrotaan Ilta-Sanomille, että yrityksen tavoitteena on luopua kaikesta palmuöljyn käytöstä vuoden 2021 loppuun mennessä. Toukokuusta alkaen kaikki suklaatuotteet ovat jo palmuöljyttömiä, mutta esimerkiksi täytelakuissa palmuöljyä vielä on.
– Työ palmuöljyn korvaamiseksi on jo käynnissä, ja täytelakritseissakin palmuöljy poistuu vuoden 2021 alussa, Suomen Orklan viestintäjohtaja Nina Olin kertoo Ilta-Sanomille.
Ilta-Sanomien mukaan Pandan suklaalevyissä ei ole käytetty palmuöljyä pitkään aikaan ja sen on tarkkasilmäinen kuluttaja saattanut huomata tuoteselosteesta. Nyt pakkauksissa on kuitenkin entistä näkyvämpi merkintä palmuöljyttömyydestä.
Kiistelty palmuöljy
WWF kertoo, että palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy. Sitä käytetään moniin arkisiin tuotteisiin, kuten margariiniin, kekseihin, aamiaismuroihin, jäätelöön, kynttilöihin ja pesuaineisiin. Palmuöljyn kysynnän odotetaan lisääntyvän tulevaisuudessa merkittävästi. Palmuöljyn käytön varjopuoli on kuitenkin sen vaikutukset sademetsiin: laajeneva palmuöljyn tuotanto on yksi merkittävimmistä metsäkadon aiheuttajista Kaakkois-Aasian sademetsissä.
WWF:ltä muistutetaan, että palmuöljyä voidaan kuitenkin myös tuottaa vastuullisesti. Vastuullinen RSPO-sertifioitu palmuöljyn tuotanto tarkoittaa, että luonnonvaraisia sademetsiä ei hakata viljelysmaaksi eikä tulta käytetä plantaasien raivaukseen.
Yli 80 prosenttia maailman palmuöljystä käytetään elintarvikkeisiin. Makeisvalmistaja Cloettan mukaan se sopii hyvin erilaisiin elintarvikeprosesseihin kuten makeisten valmistukseen sekä pitkän säilyvyysajan tuotteisiin. Palmuöljyn maku on neutraali ja sen avulla erityisesti suklaatuotteissa aikaansaatavat rakenneominaisuudet ovat miellyttäviä.
Suomessa esimerkiksi Fazer on sitoutunut käyttämään tuotteissaan ainoastaan sertioitua palmuöljyä. Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola perustelee Ilta-Sanomille palmuöljyn käyttöä elintarvikkeissa: palmuöljylle luontaisesti kovana rasvana ei ole tällä hetkellä olemassa olennaisesti parempaa kasvipohjaista vaihtoehtoa.
– Fazer näkee parhaaksi vaihtoehdoksi palmuöljyn käytön lopettamisen sijaan palmuöljytuotannon vastuullisuuden kehittämisen, Eerola toteaa Ilta-Sanomille.
Palmuöljyä käytetään esimerkiksi Dumlen ja Geishan täytteissä, mutta suoraan suklaaseen öljyä ei koskaan sekoiteta. Suklaassa rasvana käytetään kaakaovoita.
Myös Cloetta käyttää tuotteissaan ainoastaan RSPO-sertifioitua palmuöljyä. Suuressa osassa tuoteitta öljyn käytöstä on luovuttu jo kokonaan.
Lähteet: Ilta-Sanomat, WWF, Fazer, Cloetta
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku