Taffel tuo myyntiin uudenlaiset sipsit – perinteisiin sipseihin voi sen sijaan tulla iso muutos keväällä
Vähärasvaisemmat vaihtoehdot kiinnostavat nyt kuluttajia sipsihyllyillä.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin viime marraskuussa snacks-tuotteistaan tunnetun Taffelin uudesta innovaatiosta. Taffelilta kerrottiin tuolloin, että tehtaalla on kehitelty ennennäkemättömät linssisipsit, joiden paistamiseen ei ole käytetty lainkaan rasvaa.
Videolla: 1980-luvun hittijätski tekee paluun – katso kaikki kevään ja kesän jäätelöuutuudet! Artikkeli jatkuu videon alla.
Uudet sipsit paahdetaan ilman rasvaa
Nyt samaan vähärasvaisten sipsien kategoriaan on tulossa myös perunasipsit, tiedottaa Taffel. Yhtiön mukaan näidenkin sipsien valmistusmenetelmä on erikoislaatuinen, sillä öljyä käytetään vain sipsien maustamiseen. Perunasipsit paahdetaan linssisipsien tapaan kuumalla suolapedillä.
– Tuotekehittäjälle uudenlaisen sipsin luominen on joka kerta yhtä jännittävää, varsinkin jos markkinoilla ei ole yhtään samankaltaista tuotetta. Olemme todella ylpeitä siitä, miten onnistuimme, kertoo Kenneth Johans Taffelin tehtaalta tiedotteessa.
Sipsiyrityksen teettämän tutkimuksen mukaan jopa 82 prosenttia kuluttajista on kiinnostunut terveellisemmistä snackseista. Erityisesti vähärasvaisuus on tutkimuksen perusteella nouseva trendi ja vähärasvaisia sipsejä on toivottu markkinoille. Myös vegaanisten tuotteiden kysyntä kasvaa vuosi vuodelta. Tutkimuksen toteutti Foodwest helmikuussa 2021.
"Terveellisempiä" sipsejä muillakin valmistajilla – muista kuitenkin tämä
Ilmiö on huomattu myös muilla valmistajilla. Taffelin kilpailija Estrellakin on tuonut markkinoille vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kermaviilin ja sipulin makuinen Estrellan linssisipsi sisältää 17 grammaa rasvaa per 100 grammaa tuotetta. Taffelin uutuustuotteessa rasvaa on 11 grammaa per 100 grammaa tuotetta. Vertailun vuoksi esimerkiksi Taffelin klassisissa Chips-perunalastuissa rasvaa on 33 grammaa per 100 grammaa tuotetta.
Lisäksi perinteisten perunalastujen rinnalle on lanseerattu myös muun muassa ruis- ja kaurasipsejä. Tällaisia sipsivaihtoehtoja on muun muassa Linkosuolla, Vaasanilla ja Oikialla. Näissä tuotteissa on yleensä esimerkiksi perunalastuja enemmän kuitua.
On kuitenkin syytä muistaa, että lähes kaikissa snackstuotteissa on yleensä runsaasti suolaa, eli varsinaisiksi terveysherkuiksi ei mitään sipsejä voi kutsua.
Perunalastujen auringonkukkaöljy voi vaihtua palmuöljyksi Ukrainan sodan vuoksi
Sekä Taffelilla että Estrellalla tavallisten perunalastujen valmistukseen käytetään auringonkukkaöljyn ja rapsiöljyn sekoitusta. Ruokavirasto kertoi vastikään, että monen elintarvikkeen, kuten sipsien ja keksien ainesosiin saattaa kuitenkin lähitulevaisuudessa tulla muutoksia Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan vuoksi.
Ukraina tuottaa ison osan maailman auringonkukkaöljystä ja öljypulan vaikutukset näkyvät jo sipsitehtailla. Taffelin omistavan norjalaisyhtiö Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kertoi maaliskuussa Taloussanomille, että vaihtoehdot ovat vähissä.
– Haemme kuumeisesti vaihtoehtoja, mutta snacksien osalta näyttää siltä, että meidän auringonkukkaöljyn varastomme loppuvat keväällä, ja tulemme viimeistään loppukeväästä vaihtamaan sertifioituun palmuöljyyn.
Olin tarkentaa vielä MTV Uutisille, että Taffel Roust -tuotteistossa auringonkukkaöljyä ei vaihdeta palmuöljyyn.
Palmuöljyn tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja lisäksi sitä pidetään epäterveellisenä kovana rasvana. Ruokaviraston mukaan palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa erityisesti sen kiinteän olomuodon takia.
Lue myös: Domino-keksien resepti muuttuu
Videolla: Makutestissä Ranch- ja American-dipit Taffelilta, Estrellalta ja Valiolta: Mikä on paras?
Lähteet: Taffel, Estrella, Ruokavirasto, Taloussanomat
Artikkelia muokattu 31.3. klo 14.40. Vaihdettu otsikosta ja jutusta perunalastut muotoon sipsit tai perunasipsit. Lisätty Nina Olinin kommentti siitä, että uusiin sipseihin ei tule palmuöljyä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti