Tankkaa näitä ruoka-aineita iltaisin ja nukut paremmin
Jos uni ei tule, voi syy löytyä yllättävältä taholta. Huomio kannattaakin kiinnittää ruokavalioon. Tässä viisi vinkkiä ruoka-aineista, joita lisäämällä unen laatu paranee.
Mozzarella
Kalkkuna on yksi lähde tryptofaanille, ihmiselle välttämättömälle aminohapolle. Keho tarvitsee sitä pumpatakseen hyvän olon tunnetta tuovaa serotoniiniä, joka lopulta ohjaa kehon rauhoittumaan ja nukahtamaan. Mozzarellassa tryptofaania on lähes tuplasti suurempi määrä, minkä takia proteiinipitoinen liha kannattaa vaihtaa juustoon uniongelmien iskiessä.
Lohi
Tutkimustulokset paljastavat, että 600 mg omega-3-rasvahappoja päivässä auttaa ihmistä nukkumaan jopa tunnin pidempään. Sen lisäksi rasvahapot parantavat unen laatua ja yöllisten heräämisten määrä vähenee seitsemänkertaisesti. Mikäpä olisi siis parempi raaka-aine illalliselle kuin herkullinen lohi.
Manteli
Kourallinen manteleita tyydyttää 20 prosenttia päivän magnesiumtarpeesta. Magnesium taas rentouttaa lihaksia ja rauhoittaa mieltä. Mantelit tuplaavat unettavan vaikutuksensa olemalla myös erinomainen lähde jo aiemmin mainitulle tryptofaanille.
Puuro
Unettavaa melatoniinia löytyy esimerkiksi kirsikoista. Jos niitä ei ole saatavilla iltahämärän aikaan, kaurapuuro hoitaa saman asian. Nukuttavan ominaisuutensa lisäksi puurossa on aimo annos hiilihydraatteja, jotka varmistavat sen, että uni tulee ja pysyy sikeänä aamuun saakka.
Banaani
Tärkkelyspitoiset banaanit sisältävät reilusti magnesiumia, mutta myös kaliumia. Sekin toimii mainiosti lihasten rentouttamiseen. Lisäksi banaanissa on mozzarellan ja manteleiden tapaan nukahtamiselle hyväksi havaittua tryptofaania.
Banaanin pieni makeus tyydyttää tarvittaessa myös iltaisin hiipivän makeanhimon, eikä suklaata tarvitse kaapin perältä kaivaa.
Lähde: Prevention
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"