Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tässäkö ratkaisu maailman terveysongelmiin? Tutkijat ehdottavat ”lihaveroa” – voisi nostaa hintoja yli 160 prosentilla!

liha
Tutkijat ehdottavat lihatuotteille jopa yli 100 prosentin lisäveroa. Shutterstock
Julkaistu 08.11.2018 12:28

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan niin kutsuttu lihavero voisi pelastaa satojen tuhansien ihmisen henkiä ja leikata terveydenhoitokustannuksia vuosittain kymmenillä miljardeilla.

Kolme vuotta sitten Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan tupakan kanssa. Lisäksi järjestö piti todennäköisenä sitä, että myös jalostamottomat punaista lihaa sisältävät ruoat, kuten pihvit, aiheuttavat syöpää.

Tutkijat ovat nyt lyötäneet tähän alati kasvavaan ongelmaan ratkaisun; "lihaveron". 

Tutkijaryhmän vetäjän Marco Springmann Oxfordin yliopistosta arvioi, että lihan kulutukseen liittyvä vero olisi välttämätön toimenpide punaisen lihan kulutukseen liittyvien terveydenhoitokustannusten korvaamiseksi.

Tutkijoiden ehdotuksen mukaan Britanniassa olisi otettava käyttöön 79 prosentin vero jalostamattomille lihatuotteille, kuten pekonille, ja 14 prosentin vero jalostamattomille lihoille, kuten pihveille. Yhdysvalloissa vastaaviksi luvuiksi ehdotetaan 163 prosenttia ja 34 prosenttia.

leikkeleet, liha, einesProsessoitujen lihatuotteiden käytön ja kroonisten sairauksien väliltä on löydetty yhteys.Shutterstock

Maailmanlaajuiset säästöt 41 miljardia vuodessa

Marraskuun 6. päivä julkaistun tutkimuksen mukaan ”lihavero” voisi vähentää kuolemantapausten määrää 220 000 ympäri maailmaa. Maailmanlaajuiset terveydenhoitoon liittyvät säästöt olisivat tutkimuksen mukaan 41 miljardin luokkaa. 

Luvut perustuvat selvityksiin lihan kulutuksen ja sydäntautien, syöpien, aivohalvauksen ja diabeteksen riskin kasvun välisestä yhteydestä.

LUE MYÖS: Paljonko sinä syöt luomuruokaa? Saattaa vaikuttaa syöpäriskiisi

Springmann muistuttaa, että punaisen ja prosessoidun lihan kulutus ei vaikuta ainoastaan terveyteesi, vaan myös koko talouteesi. Tutkija viittasi tällä ajatukseen siitä, että krooninen sairaus ja sen hoito voivat vaikuttaa myös muiden perheenjäsenten tuottavuuteen.  

”Lihavero” saattaa hyvinkin olla tulevaisuutta, sillä hallitukset ympäri maailmaa ovat osoittaneet halukkuutta verottaa tuotteita, jotka on liitetty terveysongelmiin.

Lähde: CNN

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi