Tässäkö ratkaisu maailman terveysongelmiin? Tutkijat ehdottavat ”lihaveroa” – voisi nostaa hintoja yli 160 prosentilla!
Tuoreen tutkimuksen mukaan niin kutsuttu lihavero voisi pelastaa satojen tuhansien ihmisen henkiä ja leikata terveydenhoitokustannuksia vuosittain kymmenillä miljardeilla.
Kolme vuotta sitten Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan tupakan kanssa. Lisäksi järjestö piti todennäköisenä sitä, että myös jalostamottomat punaista lihaa sisältävät ruoat, kuten pihvit, aiheuttavat syöpää.
Tutkijat ovat nyt lyötäneet tähän alati kasvavaan ongelmaan ratkaisun; "lihaveron".
Tutkijaryhmän vetäjän Marco Springmann Oxfordin yliopistosta arvioi, että lihan kulutukseen liittyvä vero olisi välttämätön toimenpide punaisen lihan kulutukseen liittyvien terveydenhoitokustannusten korvaamiseksi.
Tutkijoiden ehdotuksen mukaan Britanniassa olisi otettava käyttöön 79 prosentin vero jalostamattomille lihatuotteille, kuten pekonille, ja 14 prosentin vero jalostamattomille lihoille, kuten pihveille. Yhdysvalloissa vastaaviksi luvuiksi ehdotetaan 163 prosenttia ja 34 prosenttia.
Maailmanlaajuiset säästöt 41 miljardia vuodessa
Marraskuun 6. päivä julkaistun tutkimuksen mukaan ”lihavero” voisi vähentää kuolemantapausten määrää 220 000 ympäri maailmaa. Maailmanlaajuiset terveydenhoitoon liittyvät säästöt olisivat tutkimuksen mukaan 41 miljardin luokkaa.
Luvut perustuvat selvityksiin lihan kulutuksen ja sydäntautien, syöpien, aivohalvauksen ja diabeteksen riskin kasvun välisestä yhteydestä.
Springmann muistuttaa, että punaisen ja prosessoidun lihan kulutus ei vaikuta ainoastaan terveyteesi, vaan myös koko talouteesi. Tutkija viittasi tällä ajatukseen siitä, että krooninen sairaus ja sen hoito voivat vaikuttaa myös muiden perheenjäsenten tuottavuuteen.
”Lihavero” saattaa hyvinkin olla tulevaisuutta, sillä hallitukset ympäri maailmaa ovat osoittaneet halukkuutta verottaa tuotteita, jotka on liitetty terveysongelmiin.
Lähde: CNN
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"