Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston tutkijat esittävät, että muovituotteiden sisältämät kemikaalit voivat olla osasyyllisiä väestön lihomiseen. Useiden kemikaalien havaittiin laboratoriokokeissa edistävän epäkypsien emosolujen kehittymistä rasvasoluiksi.
Monikäyttöisiä, edullisia ja helposti työstettäviä muoveja käytetään lukuisissa kulutustuotteissa astioista huonekaluihin ja erilaisiin pakkauksiin. Muovi on kätevä, muttei ongelmaton materiaali.
Valtavan jätekuorman lisäksi huolena ovat kemikaalit, jotka ympäristöön liuetessaan voivat aiheuttaa harmia terveydelle. Osa kemikaaleista on jo osoittanut tältä osin haitallisiksi. Esimerkiksi bisfenoli A (BPA) tiedetään hormonihäiriköksi, jolla voi olla kielteisiä vaikutuksia muun muassa hedelmällisyyteen ja hermostoon.
Hormoneilla on näppinsä pelissä myös aineenvaihdunnassa. Nyt norjalais-saksalainen tutkijatiimi on saanut vihiä siitä, että päivittäinen altistuminen muovituotteiden kemikaaleille voi johtaa myös lihomiseen. Tutkijoiden mukaan kemikaalit voivat olla tärkeä mutta aliarvioitu ympäristötekijä lihavuuden lisääntymisen taustalla.
Lue myös: Lopeta näiden trendituotteiden käyttö välittömästi – lisää jopa syöpäriskiä: "Ei ole ihan pieni homma saada pois markkinoilta"
Muovien kemikaalit lisäsivät rasvasoluja
Norjalaisvetoinen tiimi löysi 34 arkipäiväisestä tuotteesta, kuten jogurttipurkeista, juomapulloista ja keittiösienistä, yli 55 000 erilaista kemikaalia ja yli 600 erilaista kemikaaliseosta. Näistä yhdentoista tiedetään ennestään vaikuttavan aineenvaihduntaan.
Laboratoriokokeet osoittivat, että joka kolmanneksesta tutkitusta muovituotteesta löytyi kemikaaleja, jotka edistivät rasvasolujen kehittymistä. Aineet ohjelmoivat uudelleen niin sanottujen emosolujen toimintaa muuttaen ne rasvasoluiksi, jotka lisääntyivät ja kasaantuivat ylimääräiseksi rasvaksi.
Osa tutkituista muovituotteista sisälsi kemikaaleja, joiden tiedetään ennestään vaikuttavan aineenvaihduntaan. Osa rasvasolujen kertymiseen vaikuttavista kemikaaleista taas oli uusia tuttavuuksia.
Tutkimus ilmestyi Environmental Science & Technology -tiedelehdessä.
Katso video: Miten selvitä kauppareissusta ilman muovia? MTV Uutiset Live otti asiasta selvää! Juttu jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tunnistamattomat kemikaalit terveysuhka?
Ei ole poikkeuksellista, että ihmisestä löydetään haitallisia kemikaaleja, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita terveyshaittoja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Oleellista on ainekohtaisissa raja-arvoissa pysyminen.
Esimerkiksi BPA:n kohdalla tämä tarkoittaa 4 mikrogramman päiväannosta painokiloa kohden. Tällaisesta määrästä tuskin seuraa merkittäviä terveyshaittoja, vaikka ihminen alistuisi kemikaalille koko elämänsä ajan. Ihmisen altistumisen BPA:lle on arvioitu olevan raja-arvoja monin kerroin vähäisempää.
Kemikaalien aiheuttamien terveysriskien arvioiminen yksi aine kerrallaan voi kuitenkin johtaa haittojen aliarvioimiseen, sillä todellisuudessa ihmiset eivät altistu pelkästään yhdelle kemikaalille vaan useiden kemikaalien seoksille.
Norjalaistutkijat varoittavat tiedotteessaan, että muovit sisältävät toistaiseksi tunnistamattomia kemikaaleja, jotka vaikuttavat kielteisesti rasvan varastoimiseen ja voivat osaltaan edistää väestön lihomista.
Lue myös: Tutkimus: Jo vastasyntyneiden elimistössä on muovia – 1-vuotiaiden vaipoista löytyi karmiva yllätys: "Vaikutuksia ei tiedetä"
Ylipaino on maailmanlaajuinen ongelma
Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että lihavien ihmisten määrä maailmassa on kolminkertaistunut vuodesta 1975. Maailmassa on arviolta 2 miljardia vähintään ylipainoista aikuista ja määrä on kasvussa.
Yksinomaan muovien kemikaaleja ei voi lihavuuden yleistymisestä syyttää. WHO:n mukaan perimmäinen syy ihmisten lihomiseen on lisääntynyt runsaskaloristen ruokien syönti ja vähentynyt liikunnan määrä.
Liikakilot altistavat lukuisille ehkäistävissä oleville sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle ja joillekin syöville.
Jos muovien sisältämien kemikaalien lihottava vaikutus vahvistuu jatkotutkimuksissa, voisi altistuksen vähentämisestä olla apua maailmanlaajuisen lihavuusepidemian hillitsemisessä. On kuitenkin todettava, että eväslaatikon materiaalin sijaan painonhallinnassa merkittävämpää on se, mitä rasiasta löytyy.
Lue myös: Niina, 28, päätti lopettaa laihduttamisen ja pudotti yli 52 kiloa yksinkertaisella keinolla: "Laihduttaminen on ollut suurin ongelmani koko ikäni"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Kuulutko riskiryhmään? Alla olevalla videolla esitellään helppo kikka, joka paljastaa, kannattaisiko kiloja pudottaa.
0:37
Lähteet: Norwegian SciTech News, Independent, Environmental Science & Technology, THL 1 & 2, WHO