Lohesta voi loihtia monipuolisesti erilaisia arkiruokia sen perinteisen uunilohen lisäksi. Pro Kala ry vinkkaa kalaruoan, jonka lapsikin osaa valmistaa.
Videolla: Testaa myös Kari Aihisen helppoa lohilaatikkoa!
Kesälomat ovat ohi ja lapset ja nuoret ovat pitkän tauon jälkeen palanneet kouluihin. Rullaamaan lähtevä arki tuo lomakauden jälkeen muutoksia monen perheen ruokailuihin. Koulupäivän jälkeen kotiin palaavalla voi olla tuliaisena läksyjen lisäksi nälkä – jääkaappiin voi siis hankkia valmiiksi ainekset, joista lapsi voi itsekin kokata välipalaa. Pro Kala ry:stä muistutetaan, että aivan perheen pienimpiä ei kannata päästää lieden ääreen hääräämään ilman valvontaa, mutta vanhemmilta lapsilta kokkaus sujuu, kunhan perusteet esimerkiksi uunin tai veitsien käytöstä on käyty turvallisesti läpi.
– Ruoka voi maistua nirsoiluunkin taipuvaiselle lapselle jopa paremmin silloin, kun sen on saanut itse valmistaa.
Kotona voi valmistaa helposti esimerkisi erilaisia ravitsevia kalaruokia. Kalassa on runsaasti D-vitamiinia, siitä saa omega-3-rasvahappoja ja se kaiken lisäksi kypsyy helposti ja nopeasti.
– Jotta ruoanlaitto sujuisi nuoremmaltakin kokilta hyvin, kannattaa aloittaa helpoista resepteistä. Puolivalmisteet ja einestuotteet auttavat jo paljon. Kalapuikkojen lämmitys tai valmiin kalapihvin laittaminen hampurilaissämpylään onnistuvat varmasti, vaikka kokkauskokemusta ei olisi ehtinytkään kertyä, Pro Kala ry:stä muistutetaan.
Tulostamalla tai kirjoittamalla reseptin valmiiksi ja käymällä etukäteen läpi, mistä kaikki tarvittavat raaka-aineet ja välineet löytyvät, varmistuu siitä, että kaikki sujuu kuten pitääkin. Mikäli paistaminen pannulla tai uunissa tuntuu liian haastavalta, avuksi voi ottaa mikron, jolla sulattamisen ja lämmittämisen lisäksi onnistuu myös ruuan kypsentäminen.
Testaa helppo lohipannukakku
Yksi helpoista resepteistä on esimerkiksi lohipannukakku. Uunissa valmistuvasta pannarista tulee jälkiruoan sijaan ravitseva ateria, kun sinne sujauttaa joukkoon lohta ja tarjoilee vaikkapa vihannesten ja salaatin kera.
3 dl maitoa
4 dl kookosmaitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 tl currya
3 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä
100 g kylmäsavukirjolohikuutioita
100 g pinaattia hienonnettuna (pakaste)
seesaminsiemeniä
Sekoita maidot, jauhot, mausteet, kananmunat ja öljy. Anna taikinan turvota vähintään puolit untia.
Sekoita taikinan joukkoon kylmäsavukirjolohikuutiot ja sulatettu pinaatti.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista pannukakkua 220 °C:ssa noin 30 minuuttia.
Leikkaa pannukakku annospaloiksi ja tarjoa lisukkeena vihersalaattia.
Lue myös: Mehevin ja paras lohi valmistuukin odottamattoman raaka-aineen avulla: "Totaalisen ainutlaatuinen lopputulos"
Lähde ja resepti: Pro Kala ry